10.10.2016 Sirulle Wt-alo 1 Ähtäristä 8.10.

Ähtärissä melkein tässä nurkalla oli viikonloppuna wt-koe ja koska lauantainpäiväksi ei ollut mitään menoa, piti sitten lähteä vielä kerran kokeilemaan alokasluokan tehtäviä. Tiesin kyllä, että koira osaa, mutta itse olen vielä aika kokematon wt-kisaaja ja viime kokeessa jännitinkin, joten ajattelin ottaa tämän itselle treeninä.

Koe oli todella mukava. Tässä rastikuvaukset;

1.rasti draivi.

Draivi tiellä, heittäjä ja ampuja ovat noin 50m päässä koirasta tien toisella puolella ja ampuvat ja heittävät damin vasemmalle metsään. Tämän jälkeen kävelevät kohti koiraa ja heittävät vielä toisen n 20 metrin päähän. Koira lähetetään kun heittäja ampuja ovat tulleet koiran taakse. Siru veti yllätys yllätys tämän niiin pitkäksi…. lähti suoraan viimeksi heitetylle, meni yli, kurvasi ensin heitetylle ja etsi ihan oikealta alueelta, muttei saanut damia ylös. Jätti alueen ja katosi metsään. Kutsuin, palasi ja pyöri taas alueella ja taas lähti. Kutsuin ja tullessaan koira osui lähemmällle damille. Rastilla oli takatuuli, eli koira damien ohi mentyään ei voinut enää saada niistä vainua. Jälkeenpäin ajatellen minun olisi pitänyt pysäyttää Siru heti ekalla lähetyksellä damin kohdalle, mutten varmaan koskaan tule oppimaan että koira ohjataan markkeeraukselle. Toki olisin voinut reagoida nopeammin sen lähtemiseen alueelta. Petraust itselle siis tähän! Pisteet 13/20.

2. vesirasti

Ykkösmarkkeeraus pieneen lettosaareen veneestä. Saari oli vain n. 15m rantaviivasta, markkeeraus katsottiin n. 2o metrin päästä pieneltä tönnäältä, jonka jälkeen kuljettiin n. 5 metriä kohti rantaa ja lähetettiin koira. avoveden ja kovan maan välillä oli vetelä letto ja koiran sai mennä vastaanottamana sen reunaan, kun se oli palauttamassa. En ollut varma näkikö Siru heittoa, se oli korkea, mutta jäi puitten taakse. Seuruutus olisi voinut mennä paremmin, koira edisti vähän. Lähetin Sirun ja se meni suoraan saareen ja damille, ilmeisesti näki sen kuitenkin. Palautus hyvä, tosin ravisti ennenkuin luovutti damin. Pisteet 17/20.

3. lähihakurasti

saman lammen toisessa päässä oli kahden lähihakualueen tehtävä. Ensin ammuttiin suopursuihin n. 15m päähän. koira piti ohjata sinne ja pitää alueella kunnes se sai damin ylös. Tämän jälkeen käännyttiin 90 astetta oikealle kohti rantaa, jossa ammuttiin rantaheinään n. 25 m päähän, josta myös piti saada dami ylös. Nämä meni hyvin, vaikka jouduinkin ohjaamaan, mutta koira reagoi joka käskyyn. Ensimmäisessä se meni rannanpuolelta ohi puskan, pysäytin ja laitoin lähihakuun, laajensi liikaa, pysäytin ihan puskan viereen, jolloin koira sai vainun damista. Odotin hetken ja laitoin lähihakuun -> dami talteen. Toiselle alueelle se pysähtyi tekemään töitä oikealle kohdalle, mutta ei saanut vainua ja laajensi, otin takaisin päin, pysäytin  ja laitoin lähihakuun, dami ylös. Pisteet 17/20.

4. Ohjaus/markkeerausrasti

Tämä tehtiin pareittain. Koirat vierekkäin ja meidän parille heitettiin ensin markkeeraus ylärinteenseen pienen mäntyjen sekaan n. 30m päähän. Siru oli passissa tämän ajan. Pari nouti damin ja sen jälkeen käännyttiin täysin vastakkaiseen suntaan ja tehtiin ohjaus pieneen notkelmaan hiekassa. Matka oli tosi lyhyt, ehkä 20m. Siru lähti vasemmalta ohi, pysäytin, käänsin oikealle ja pysäytin sen kuopan reunalle. Sitten lähihakukäsky ja dami ylös. Se varmaan näki damin siitä reunalta. Sitten markkeeraus meille, joka meni ok. Tässäkin koira oli huonosti mukana siirtymissä ja edisti. Tehtävät sinällään meni hyvin, pisteet 17/20.

5. rasti walk-up

Viimeinen rasti nosti ohjaajalle kylmän hien pintaan, Siru oli ollut koko päivän huolimaton seuraamisissa ja vaikka aika varma olenkin, ettei se karkaa, niin rumaltahan se näyttää. Ennen viimeistä rastia tein sille seuruutusta hihnalla ja ilman ja potkin damia meidän edessä, jotta sain sen tiivimmäksi häiriön alla. Sitten koira hetkeksi autoon ja kun rasti alkoi, niin teimme Minnan kanssa vielä odotuspaikalla walk-up-seuraamista tiellä. Sitten koira lyhyeen hihnaan ja seuruutin sen suoraan aloituspaikalle. Tämä oli paritehtävä. Seuruutettiin koiria hetki, pysähdys, laukaus ja heitto, jonka meidän pari haki. Sitten jatkettiin kulkemista, pysähdys ja heitto ja laukaus meille. Siru sai damin hyvin ylös. Vielä seuruutettiin hetki. Tämä meni loistavasti, koira seurasi tiiviisti, jäi seisomaan pysähdyksissä, muttei liikkunut ennekuin sai luvan. Pisteet 20/20.

 

Pisteet yhteenäs 84p, sijoitus 2. Alokasluokan 11 koirasta vain neljä sai tuloksen, vesirasti oli ollut syystä tai toisestsa monelle hankala.

Siru on wt-kokeessa paljon huolimattomampi lähihallinnassa (seuraamiset, kääntymiset) kuin missään muualla ja sen tosi ärsyttävää! Todennäköisesti se johtuu siitä, että tehtävät ovat niin nopeasti ohi, ettei se ehdi purkaa kaikkea intoaan ja sitten kun aloitamme ikäänkuin kokeen viisi kertaa, niin kyllähän se aika pinkeänä siellä on. Ei tosin ääntele eikä karkaa ja on kyllä tosin hyvin kuulolla kaikissa muissa paikoissa paitsi minun vierellä :D. Ennen viimeistä rastia tekemäni valmistautuminen meni nappiin, pitäisi ilmeisti kokeessa pyrkiä tekemään jotain vastaavaa ennen joka rastia. Treeneissä se ei ole tuollainen, joten voisi tietysti harjoitella sen kanssa ihan vaan koepaikalle saapumista ja vaatia siinä täsmällisyyttä.

Tähän kuitenkin hyvä lopettaa (tällä kertaa ihan oikeasti;) koekausi.