Latest News

11.9.2016 Tollerinome & Sirulle alo1-tulos!

perjantai-ilta ja eilinen lauantai meni leppoisissa merkeissä Valkealuomessa Tollerinomessa. Perjantaina kävin tsekkaamassa tuomarin kanssa avo/voi-luokan tehtävät ja maaston ja lauantaina aamupäivä meni avoimessa luokassa talkoillessa. Oli tosi huippua nähdä vanhoja tuttuja! Koska omista tolleriajoista on aikaa, oli porukka toki myös päivittynyt ja ihan uusia naamoja oli niin töissä kuin starttaamassakin. Avo ja voi-luokat olivat helpohkoja peruskokeita, mutta kyllä siellä vaan eroja tuli silti koirien välille.

Iltapäivällä oli Sirun startti alokasluokassa numerolla 13! Koe oli oikein mukava. Se alkoi ykkösmarkkeerauksella variksella maalle. Sen jälkeen liikuttiin vähän ja tuli vesiohjaus avoveteen. Matka n. 30m . Koiralla ei ollut mitään kiintopistettä, ellei se sitten nähnyt riistaa, osa näki ja osa ei. Ohjaukselle ammuttiin vettä pitkin ja tämä olikin hyvä oivallus, enemmän tätä! Näinhän metsälläkin usein käy, ammutaan haavakkoa veteen. Paljon parempi, kuin laukaus kohti taivaanrantaa.. tämän jälkeen otettiin hausta kaksi riistaa. Siru toi ensimmäisenä kanin, jolla oli vedetty lyhyt laahausjälki haun etuosaan. Toisella lähetyksellä tuli fasaani. Koiran ollessa toista kertaa haussa, liikuttiin rantaa pitkin markkeerauspaikalle. Ensin heitettiin rantaviivaan pajun taa lokki, jonka jälkeen tuli toinen heitto avoveteen n. 60 metriin. Koira lähetettiin ensin pitkälle heitolle. Siru lähti hyvin, mutta kääntyi pari kertaa matkalla ympäri, olisiko lähelle tullut jäänyt vähän painamaan, en tiedä. Sain sen kuitenkin heti kääntymään ja jatkamaan matkaa. Lähemmän heiton se nouti vaikeuksitta. Lopuksi oli haku, josta tuli vielä kolme riistaa suht nopeasti. Kahdesti se kävi ilman riistaa kääntymässä, laitoin takaisin ja sitten pysyi alueella, niin kauan että löysi. Hyvin malttoi kaivaa riistat ylös ja kattoi myös aluetta hyvin. Kuudes riista jäi löytymättä, se oli veneellä viety pitkän kaislan sisään, eikä sinne mennyt jälkiä. Haku on kutenkin parantunut roimasti ja Sirulle on tullut siihen ihan eri asenne, nyt se malttaa perata aluetta huolellisemmin ja pysähtyä selvittämään hajut! Treeni on tuottanut siis tulosta!

 

Tässä koearvostelu, tuomarina Tuija Hukkanen.

Haku: aloittaa tehtävän hyvällä ja vauhdikkaalla asenteella. Tämä jatkuu koko tehtävän ajan. Osoittaa tehtävässä erinomaista tehokkuutta.

Ohjattavuus: vesiohjaus, ottaa osoitetun suunnan, jonka pitää koko matkan. Vaivaton helppo suoritus.

Paikallistamiskyky: 1.markkeeraus: havaitsee hyvin heiton ja noutaa linnun määrätietoisesti. 2-markkeeraus: havaitsee molemmat heitot, lähtee noutamaan viimeksi heitettyä, tarvitsee matkalla ohjaajan sanallisen tuen edetäkseen linnulle asti. Noutaa nopeasti ja suoraviivaisesti ensimmäiseksi heitetyn.

Riistankäsittely: moitteettonta, hyvät luovutukset.

Passityöskentely: siirtymätilanteissa hyvin hallinnassa oleva koira.

Muut ominaisuudet: hyvä laukauksensietokyky.

Yleisvaikutelma: hyvän työmoottorin omaava koira, joka suorittaa koetta hyvällä asenteella.

NOMEB ALO1

kuva Niina Roivainen

kuva Niina Roivainen

 

14203199_1462214577128944_8686109710089768534_n

Siru 10.9.2016

 

Nyt on portit auki avoimeen luokkaan niin nomeb- kuin wt-kokeissakin. Nämä saavat kuitenkin jäädä ensi vuoteen, nyt käydään metsällä ja lomaillaan hetki koerypistyksen jälkeen. Luulen, että suurin syy Sirun hyvin alkaneeseen koeuraan on tietysti taipumusten jälkeen suht varovainen eteneminen. Riesasta viisastuneena olen koittanut edetä järjen kanssa ja saada koiralle luottoa itseeni ja onnistumisia tehtävissä. Treenattu on aika maltilla ja keskittyen yhteen asiaan kerrallaan. Haun korjaantuminen on tästä hyvä esimerkki. Alkukaudesta kokeet läpi kouhottanut koira näyttää nyt käyttävän aivojaan ja nenäänsä tehtävissä. Siru on myös sen tyyppinen koira, että hallittavuus pitää olla kunnossa, sen halu metsästää on niin suuri, että pitkillä etäisyyksillä sen kuulolle saaminen voi olla haastavaa. Ennemmin kuitenkin näin päin, että saa vähän jarrutella…Nyt aletaan sitten  pikkuhiljaa kasvattaa matkoja ja lisätä häiriöitä harjoituksiin ja toivottavasti tulosvarmuus jatkuu ensi kesän kokeissa.