15.12.2015 vuosi 2015 & ensi vuoden suunnitelmia

Vuosi 2015 alkaa olla paketissa ja paljon on saatu harrastusrintamalla aikaan, vaikkei mitään kovin suuria tavoitteita alunperin ollutkaan. Vuosi hurahti nopeaan. Jälkeenpäin ajatellen ei ihme -keväällä muutimme uuteen kotiin ja kaiken muuttohässäkän ja harrastamisen ja suurimman aikasyöpön töissäkäynnin lomassa huomasin yhtäkkiä, että on syksy. Mutta eipä sitä lomaakaan tullut juuri pidettyä, joten ei ihme, että ajantaju katoaa. Loppuvuosi onkin ollut töiden puolesta melko lepppoisaa aikaa. Mutta minulle käy näin joka vuosi: siinä vaiheessa kun koekausi on taputeltu, alkaa itsellä olla aikaa paneutua koiran kouluttamiseen. Kotisivut on olleet kätevät, varsinkin tuo koirien sivuilla oleva tapahtumalistaus on hyvä muistutus siitä, että onhan me saatu aikaa vaikka mitä. Itseltä se vaan tuppaa kiireessä unohtumaan.

Riesa kävi luonnetestissä yllättävänkin hyvin tuloksin, sekä yhdessä näyttelyssä ja parissa avokokeessa. Kokeet menivät vähän niin ja näin – tehtävät sinällään olivat mukavia ja helpompia kuin olin luokalta odottanut, mutta koira alisuoriutui, enkä oikein tiedä miksi. Toisesta kokeesta saatiin 3-tulos ja toisesta 0. Ensimmäisessä kokeessa takkusi ohjaus ja tehoton haku ja jälkimmäisessä koira meni tyystin lukkoon säikähdettyään markkeerauksen heittäjää. Ennen kumpaakin starttia olimme mielestäni hyvässä mielentilassa molemmat, joten siksikin tuo yllätti. Itse olen ollut karmea jännittäjä, mutta se on mennyt aika hyvin ohi.  Voi tietysti olla, että koira muistaa vielä sen ajan ja peilaa sitä, mutten oikein usko siihen. Riesa ei oikein vakuuttanut metsästyskaudellakaan ja oli metsällä ja jahdeissa vähän vaisu ja aloitekyvytön. Itselle tulee mieleen kaksi vaihtoehtoa, eikä kumpikaan ole hyvä: koira on joko kipeä tai sitten sen kapasiteetti vain ei riitä tuon tason tehtäviin häiriön alla. Riesa on ollut vähän treenitauollakin nyt syksyn, kun olen tehnyt Sirun kanssa enemmän. Katsotaan talven aikana parantuuko tilanne yhtään. Voi olla että pisempi tauko tekee sille ihan hyvää. Fyysisesti se näyttäisi olevan kunnossa,  pääkopan sisältö taas on arvoitus. Jostainhan se paineistuu, eikä pura tilaa töitä tehdessäkään. Ts toimintakyky loppuu.

Sirulle ei ollut alkuvuodesta muita suunnitelmia kuin NOU1, joka tulikin sitten liput liehuen. Enpä ole tuommoisen koiran kanssa koskaan aiemmin taipapreissa käynytkään. Paremmin ei olisi voinut mennä! Olen treenannut sen kanssa tosi varovasti painottaen perusasioihin. Se opppii tosi nopeasti ja alkaa helposti ennakoid. Itse saa olla tosi tarkkana, ettei tule opettaneeksi sille jotain tyystin tarpeetonta… Kesällä jatkettiin satunnaisesti treeniä ja päähänpistosta ilmoitin sen flattimestaruuteen juniorimestaruudesta kisaamaan. Näyttelyosuus meni yli odotusten, Siru sijoitettiin kolmanneksi luokassaan. Koeosuus meni myös hyvin, vaikka pilkunviilaajaohjaajan mielestä olisi voinut mennä paremminkin :D. Tuloksena kuitenkin junnumestaruuden 3. sija. Toisesta päähänpistosta johuen kävimme myös korkkaamassa alokasluokan, tuloksena 2-tulos. Tämä jäi vähän harmittamaan, varsinkin kun syynä ykkösen puuttumiseen oli mönkään mennyt jälki. Eipä tullut mieleen harjoitella sitä koko kesänä. Loppukauden treeneissä olen koittanut painottaa ohjattavuutta ja hallintaa ja samalla teemalla jatketaan. Näyttelyssä Siru kävi yhden eh:n verran, se on ihan riittävä tulos tällä hetkellä. Ensi vuonna kokeillaan sitten uudelleen, kun koira on aikuisempi.

Vuonna 2016 haluaisin edelleen Riesalle avoimesta luokasta tuloksen, katsotaan saadaanko lukko auki. Sille pitäisi saada roimasti itseluottamusta lisää. Haluaisin myös kokeilla sen kanssa mejää, mutta siihen tulee taas tuo ajankäyttöongelma todennäköisesti esteeksi.

Sirulle haluaisin alokasluokan ykköset ja myös muutaman wt-startin ja näyttelyssä käynnin. Sen juoksun ajankohta on täysi arvoitus ja sen mukaan täytyy sitten pelata noita koestartteja. Mutta tällä hetkellä olen siihen oikein tyytyväinen. Täytyy koittaa kiirehtiä sen kanssa hitaasti.

Kasvattirintamalla menee hyvin: Iloiset pennut ovat pysyneet terveinä sikäli kun tiedän ja Muumit kävivät hyvällä otannalla joukkotarkissa josta tuli hyvät tulokset kaikille.Muumeilla on ollut jonkin verran korva- tassu- iho-ongelmia, toivottavasti ensi vuosi on tämän suhteen parempi. Ukko kävi Sirun lisäksi hakemassa NOU1:n ja Nella ja Nitro ovat käyneet näyttelyssä hyvin arvosteluin. Myös Jekku kävi luonnetestissä ja sai ihan itsensänäköisen arvostelun.Useat kasvatit pääsivät myös metsälle, mikä on aina hieno juttu.

Pentuja ei ole ensi vuonna suunnitteilla. Siru todennäköisesti astutetaan jossain vaiheessa, JOS se silloin vielä mielestäni on sen väärtti.  Tällä hetkellä tilanne  näyttää oikein hyvältä,  mutta Siru ja sisarukset ovat vielä niin nuoria, että odotellaan rauhassa. Terveysasioissa ei voi liian varovainen olla, eikä  flatti ei vielä kaksi vuotiaanakaan ole valmis koira millään saralla.

 

Yhdistysrintamalla on taas tulossa vähän vilkkaampi vuosi. Lepoa olisi ollut toki mukava jatkaa, mutten ilmeisesti oikein osaa… ensi vuonna olen siis taas MSN Ry:n hallituksessa, tosin vain varajäsenenä vuoden pestillä, sekä uutena tuli rotuyhdistyksen aluevastaavan homma. Talvinomen 2016 parissa alkuvuosi menee nopeaan, luvassa tähän ikuisuusprojektiin on tosin ensi vuonna helpotusta, kun paikka muuttuu :) Yhdistystyö kyllä kiinnostaa kovastikin, mutta itseni tietäen liian ison palan haukkaaminen vie suoraan vastaavan ajan omilta koirilta ja muulta perheeltä. Siksi olen kieltäytynyt aika monesta asiasta, kovasti lämmittää ihmisten luottamus, mutta onneksi nykyään osaa jo vähän ajatellakin, ennenkuin lupautuu kaikkeen mahdolliseen. Työrintamalla on pitästä aikaa vähän rennompaa, kevät tulee toki olemaan kiireinen niinkuin aina, mutta eiköhän siitäkin selvitä.