14.5.2021 Rikin epävirallinen LTE

Kirsi sai Rikille (Kirnulintu) paikan epäviralliseen luonnetestiin, jossa koulutettiin virkamiehiä tulkitsemaan koiran käytöstä. Koulutuksen vetäjänä oli virallinen luonnetestituomari. Rikistä on ollut meillä kummallakin Kirsin kanssa koko ajan sellainen kutina, että siinä on aika lailla kaikki palaset kohdallaan luonteen osalta. Testitulos veti kuitenkin aika sanattomaksi. Riki tullaan jonkun vuoden päästä viemään myös viralliseeen luonnetestiin, mielenkiintoista nähdä mitkä ovat sen testin arviot koirasta kun elämänkokemusta karttuu vielä lisää.

Valitettavasti videoita testistä ei saa jakaa, mutta itseasiassa koiran käytöstä mielenkiintoisempaaa niissä oli tuomarin ja arvioijien pohdinnat siitä mitä koira käytöksellään ilmentää. Rikin todettiin olevan aika lailla ideaali koira luonteen osalta testin perusteella. Tässä testin lopputulema:

toimintakyky +3 suuri

terävyys +1a pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua

puolustushalu +3 kohtuullinen, hillitty

taisteluhalu +2a kohtuullinen

hermorakenne +2a tasapainoinen

temperamentti +2 kohtuullisen vilkas

kovuus +3 kohtuullisen kova

luoksepäästävyys +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin

laukaupelottomuus +++ laukausvarma

yhteensä 238p

Tuomari oli sitä mieltä, että todellisessa testissä toimintakyky olisi todennäköisesti ollut +2. Kolmosta ei oikeastaan anneta ikinä kellekään. Koulutettavat perustelivat +3 sillä, että koira on nuori vasta 2v täyttänyt uros ilman kovin suurta elämänkokemusta. Sitten taas hermorakenne olisi voinut olla jopa +3 tasapainoinen ja varma, mutta koiran nuoren iän huomioiden tämä olisi ollut todennäköisesti liikaa.

Myös temperamentti herätti keskustelua. Onko koira joka reagoi asioihin heti mutta kun ei tapahdu mitään, makaa tai istuu paikallaan, +3 vilkas, vai +2 kohtuullisen vilkas. Paljon oli Sirua Rikin testissä, mutta selkeästi Riki on vähän terävämpi ja omaa puolustushalua. Vähän sellainen äijäversio Sirusta siis. Ja nuori mies voimainsa tunnossa.

Omaa sydäntä eniten lämmitti koiran tapa olla täydellisen tyyni joka osa-alueen välissä. Ei vinkumista eikä hyörimistä eikä pyörimistä. Riki palautuu kaikista osa-alueista heti niiden loputtua eikä pimeä huonekaan ollut sille mikään juttu vaikka siellä olikin vähän enemmän tapahtumia kuin normisti. Hyvä metsästyskoira tarvitsee erinomaisen toimintakyvyn ja hyvät hermot sekä kovuutta. Tältä koiralle ne nyt ihan todistetusti löytyvät.