Latest News

14.6.2016 Sirulle alo2 Toivakasta

Lauantaina kävimme Sirun kanssa Toivakassa Hietikon Vesan tuomaroimassa nomeb-kokeessa. Itseäni jännitti ihan tuhottomasti, en yhtään tykkää jos tuo alkaa taas olla aina koestartin olotila.

Koe oli mukava, haku kuitenkin osoittautui monelle koiralle hankalaksi. Mekin siihen vähän kompastuimme, mutta tämän asian saa varmaan laittaa tyhmän ohjaajan piikkiin, joka ei ole hakua harjoitellut sitten viime syksyn…

Kokeen kulku:

-aloitettiin pienellä haulla tien ja lammen välissä. Hyvin pienellä alueella oli kolme riistaa, joista kaksi piti saada ylös. Lähetyksiä oli kaksi ja koiran sai pitää alueella. Lähetin Sirun hakuun ja annoin lähihakupillitystä heti alueen etuosassa. Nämä tuli hienosti. Seuruutus rantaan, jossa rannan myötäisesti oikealle tuli markkeeraus lokilla. Heitto tuli veneestä rantaviivaan leton reunaan, matka n. 40-50m. Kun koira palautti, samaan paikkaan heitettiin ohjausriista joka otettiin ylös samantien. Nämä ok meillä.

-käännyttiin ja seuruutettiin koiraa toiseen suuntaan rantaa, seuratessa tulee laukaus ja heitto veneestä vastarannalle veneen viereen. Tämä meni ok, Siru joutui vähän kaivamaan riistaa kun meni sen oikealta puolelta maihin, mutta aika nopsaan löysi riistan. Seuraamista jatkettiin ja taas liikkeessä tuli laukaus ja heitto metsään variksella. Tämä ok.

Loppu hakualue oli lammen pohjukassa ja vastarannalla ja tämä koitui Sirun kohtaloksi. Se haki lähimmät riistat ja variksen lammen takakulmasta, mutta ei osannut laajentaa hakua riittävästi. jotta olisi saanut kauimmaiset riistat ylös. Lisäksi lähetyspaikka oli ikäänkuin pullonkaula, koira piti laittaa samaa reittiä koko ajan ja Siru selkeästi alkoi olla sitä mieltä, että alue on jo tsekattu, kun reitti oli koko ajan sama.  Se kävi tosi lähellä toista kauimmaista riistaa, mutta ei saanut sitä ylös. Koiran olisi myös saanut uittaa lammen yli, mutten sitten kokeillut olisiko se mennyt.

Hyvää oli riistankäsittely (todella nopeat ylösotot ja hienot luovutukset), markkeeraukset meni hyvin ja samoin ohjaus, joka oli kyllä aika helppo. Vähän edisti seuraamisissa, täytyy kiinnittää tähän taas huomiota ja tehdä sitä riistatreeneissä ennen seuraavaa koetta. Vesi ja riista saavat selkeästi vähän keskittymisongelmia aikaan. Siru on aika koevarma koira, se ei ainakaan vielä ole tehnyt mitään eroa sillä, onko kyseessä koe vai treenitilanne. Tasaisen varma suorittaja, vielä kun muistaisi opettaa sille monipuolisesti asioita…

 

koearvostelu:

haku:ensimmäisen hakutehtävän koira suorittaa mallikkaasti. Toisessa haussa koira tutkii pääsääntöisesti alueen etusijaa ja tehokkuus kärsii.

ohjattavuus: etenee suoraviivaisesti riistalle.

paikallistamiskyky:selvittää kaikki tehtävät helposti.

muut ominaisuudet:hyvässä yhteistyössä ohjaajan kanssa. Rauhallinen laukauksissa.

Yleisvaikutelma:työintoinen koira, joka selviytyy helposti ohjaus- ja paikallistamistehtävissä. Suorittaa myös hyvän 1. hakutehtävän. Toisen haun loppuosan tehottomuus laskee palkintosijaa.