15.2.2021 kuulumisia

Talvi hellii meitä mitä parhaimmilla keleillä ja kaikki liikenevä vapaa-aika tuleekin vietettyä ulkona. Valitettavasti tähän aikaan vuodesta vapaat on aika harvassa, mutta onneksi valoa riittää jo pitkälle iltaan. Tellu on harjoitellut kaikenlaista pientä talven aikana ja pikkuhiljaa on jo siirrytty vähän noutojuttuihin. Nouto-ote on vielä aika leikkisä dameilla joten nyt harjoiteltu ihan vaan damiin ja siipidamiin tarttumista keskeltä ja kantamista kauniilla otteella. Lenkillä olen käynyt aika paljon Tellun kanssa ihan kaksin, jotta se saisi uusia kokemuksia ilman lauman tukea. Tellusta tulee korkeampi kuin mitä omat kasvattinartut ovat olleet, mutta ainakin tässä vaiheessa (7kk iässä) se on tosi tasapainoinen vaikka jalkoja riittää.

kuva Milja Holländer 10.2.2021
kuva Maija Haltsonen 7.2.2021

Koska rotujärjestö kannustaa nyt kuvaamaan selkiä, tekivät Siru ja Rusti työtä käskettyä ja kävivät selkäkuvissa ei niin mukavin tuloksin. Tai Sirun kohdalla oli pieni oletuskin että jotain voisi löytyä ja SP1 sieltä tuli, 5. ja 6. rintanikaman väli on täysin luutunut. Ehkäpä viime kesän kummalliset oireet saivat nyt selityksen. Ihmehän se olisi jos ei tuon ikäisen ja tuolla tavalla liikkuvan koiran kroppa olisi osumaa saanut vuosien aikana. Paria viikkoa ennen kuvausta Siru kävi osteopaatilla monen kuukauden tauon jälkeen. Kaikki oli kunnossa lukuunottamatta kireää pehvaa joka on suoraa seurausta lumessa liikkumisesta.

Rusti lausuttiin SP2, muutos löytyi rintarangasta suunnilleen samasta kohdasta kuin Sirulla ja toinen muutos lannerangassa. Koska kyseessä on iso ja painava koira, olisi ranka kyllä saanut olla puhdas. Toivottavasti hyvä lihaskunto riittää tukemaan kroppaa riittävästi. Rustin kohdalla harmittaa myös se, että se on koira parhaassa jalostusiässä ja olisi erinomainen koira muuten kaikilta osin. Rotujärjestö ei ota tässä vaiheessa spondyloosikoirien jalostuskäyttöön, koska koiria on kuvattu niin vähän. Tavallaan ymmärrän, mutta sitten taas en, koska vaihtoehtona on sitten jättää spondyloosikoira käyttämättä ja käyttää kuvaamatonta…. yleinen konsensus näyttäisi olevan, että spondyloosi 1-2 koiraa voisi käyttää terveeksi kuvatulle. Rustin etuna on myös, se että yhtä lukuunottamatta sen kaikki sisarukset on kuvattu terveiksi.

Oma ajatus on se, että todennäköisesti käyttäisin koiraa jos siitä riittävästi tykkäisin, oli spondyloosia tai ei, mutta sitten oman nartun taustat pitäisi olla kunnossa sen asian suhteen. Ylipäätään aikuisiällä kuvatun koiran selästä on aika mahdotonta sanoa, mistä muutokset ovat tulleet ja periytyvätkö ne vai ei. Meillä on hirvittävän vähän hyviä jalostusuroksia muutenkaan käytössä, joten toivotaan ettei tämä selkien kuvausprojekti karsi niitä entisestään.

Siru pääsi viikonloppuna ihan kunnolla hommiin pitkästä aikaa, ensin lauantaina walk up treeniin jäälle hyvässä porukassa, ja eilen ajeltiin Lapualle fasaanitreeniin. Kiva viikonloppu siis takana!

kuva Heidi Troberg