15.9.2015 Flattimestaruus, terveystarkkeja

Mistähän sitä edes aloittaisi. Edellisen päivityksen jälkeen on tapahtunut vaikka mitä, toivottavasti muistan edes puolet…

Sorsalla on käyty vaihtelevalla menestyksellä, lintuja ei ole liiaksi asti, mutta yleensä on jotain aina saatu. Riesa on toimittanut tähän saakka metsästyskoiran virkaa, tulevana viikonloppuna Sirukin ehkä pääsee hommaa vähän kokeilemaan. Sirun ohajukset on vielä aika alkutekijöissään ja kun koira on ihan riittävän itsenäinen jo nyt, vähän arveluttaa päästä sitä lämpimän riistan makuun.

Siru ja Nitro käväisivät virallisessa silmä- ja polvitarkissa syyskuun alussa, kaikki oli kunnossa! Joukkouvaus lonkkien ja kyynärien osalta on ohjelmassa marraskuulle.

Syyskuun ekana viikonloppuna oli flattimestaruus, johon lähdettiin Sirun kanssa varovaisin ennakko-odotuksin. Itse olen jotenkin onnistunut tähän saakka välttämäään koko karkelon, joten oltiin ihan ekaa kertaa siellä molemmat. Flattimestaruudessa kisataan epävirallisessa alokasluokassa juniorimestaruudesta, alokasluokasta kisälli-tittelistä ja avoimessa ja voittajaluokassa mestaruudesta. Kisaan kuuluu sekä näyttely- että koeosuus, joka on todella mielenkiintoinen, vaikkakin raskas järjestää. Tänä vuonna kokeessa starttasi kaikkiaan 84 koirakkoa, joista muutama oli muunrotuinen kuin flatti.

Paikanpäälle menimme jo torstai-iltana, perjantaina oli ohjelmassa talkoilua avoimessa luokassa ja sitten lauantaina Sirun startti juniorimestaruudessa. Perjantain avokoe osoittautui aika haastavaksi, en ole yhtään varma olisiko Riesakaan selvittänyt ohjausta, johon suurin osa koirista kompastui. Muilta tehtäviltään koe oli hyvinkin simppeli, mutta ennen ohjausta heitetty ykkösmarkkeeraus, joka noudettiin vasta ohjauksen jälkeen, koitui monen koiran kohtaloksi.

Lauantai alkoi näyttelyosuudella, jossa Siru sijoitettiin 20 koirasta 3. sijalle, tuomarina oli Juha Junkala. Arvostelu oli lyhyt ja ytimekäs: ”oikean tyyppinen pienehkö narttu. Hyvin kulmautunut, esiintyy hyvin.”  Aika ylläri, vaikka omaan silmään tuo koira on aina nätti ollut. Tosin sitten sijoittuneiden kuvia katsellessa en olisi tunnistanut omaa koiraani ollenkaan, on se kehittynytkin kovasti viime kuukausina.

junnu3

Siru Juniorimestaruuden näyttelyosuuden 3. Kuvaaja Tiina Rasi.

 

Koeosuus oli tosi kiva, starttasimme ensimmäisenä. Koe alkoi markkeerauksella jokiuoman yli lokilla. Tämä meni hyvin, ainoa miinus oli Sirun muutaman metrin loikat sivuvuuntiin vastarannalla, ennenkuin se tajusi uida suoraan ylitse takaisin. Seuaavaksi oli ohjaus samalle linjalle, riista oli vain hieman lähempänä rantaa. Tämä vaati kaksi lähetystä, kun itse vähän hutiloin lähettämisen kanssa.

 

 

DSC_1669

markkeeraus/ohajustehtävä. Koira ampujan oikealla puolella kuvan ulkopuolella.

 

DSC_1674

tieuran vasemmalla puolella hakualue, oikealle tulee haun jälkeen markkeeraus.

 

Tämän jälkeen käännyttiin ympäri ja edessä ammuttiin laukaus motivoinniksi hakutehtävään. Koira seuruutettiin hakualueen reunaan. Siru haki muistaakseni kaksi riistaa tosi nopeaan. Tämän jälkeen käännyttiin selkä kohti hakualuetta ja tuli ykkösmarkkeerus lokilla ojan yli pitkään heinään. Tämäkin meni ok. Sitten seuruutettiin koiraa taas pätkä ja pistettiin se hakuun samalle puolelle tietä, kuin missä se oli jo käynyt, eri kohdasta vain. Siru nouti 3(?) riistaa. Tämän jälkeen oli vähän pisempi seuraaminen, jonka aikana tuli laukaus motivointina ohjaukselle. Ohjaus oli tieuraa pitkin niin, että vasemmalle jäi jokiuoma ja oikealle aiempi markkeerauspaikka, johon tosin oli matkaa reilusti. Tämäkin meni hienosti.

Koe oli oikein mukava, paljon pieniä tehtäviä. Siru sijoittautui hienosti koeosuuden neljänneksi. Tuomarina oli Susanna Särkijärvi:

Haku: tekee erinomaista hakutyötä molemmilla hakupisteillä. Löytää 4/6.

Ohjattavuus: vesialueella vaatii toisen lähetyksen, etenee kuitenkin suoraviivaisesti. Maa-alueella hyvä.

Paikallistamiskyky: erinomainen. Suoraviivainen eteneminen riistalle. Palautus vesialueelta olisi voinut olla sujuvampi.

Riistankäsittely: hyvä. Palauttaa kaikki käteen.

Muut ominaisuudet: vauhdikas, hyvä riistanlöytäjä. Rauhallinen ja tarkkaavainen laukauksissa.

Yleisvaikutelma: hyvin hallinnassa oleva erinomaista hakutyötä esittävä tehokas metsästyskoira.

 

Päivitetty Sirun ja Nitron tietoihin terveystutkimukset ja Sirulle Junnumestaruuden tulos.