17.12.2015 yleistä ”päivittelyä”

Päivitetty vähän sieltä ja täältä, kun aikaa kerrankin on.

Mm. Pentuja sivulle päivitetty ei suinkaan pentu-uutisia, vaan listaus mitä kaikkea pennun hinnalla sen pennun lisäksi oikein saakaan. Ja listaus myös siitä mitä odotan saavani pennunostajalta oman panostukseni vastineeksi. Kokemus on osoittanut, että siinä vaiheessa kun pentuja tullaan katsomaan, on ihan turha odottaa kovin suurta huomiokykyä millekään muulle kuin pentulaatikon väelle. Siksipä nuo asiat on ihan hyvä olla silmien alla jo siinä vaiheessa, kun asiaa vasta mietitään.

Tunnustaudun perfektionistiksi siinä suhteessa, että haluan pennunostajilta panostusta myös asioihin, jotka minulle kasvattajana ovat tärkeitä. Sen lähtöoletuksen lisäksi että koira hoidetaan asianmukaisesti, toivon että myös kauppakirjassa sovituista asioista pidetään kiinni. Mitään pakottavaa lainsäädäntöhän nuo ehdot eivät ole, kasvattajana en voi tehdä yhtään mitään, jos koiran omistaja ei halua tehdä koiralleen terveystutkimuksia tai käyttää sitä näyttelyssä tai taipumuskokeessa. Mutta kovasti pahoillani siitä olisin, koska mitä vähemmän kasvateista on virallistat tietoa, sitä enemmän jää arvailun varaan ja sitä vaikeampi on jatkossa löytää parasta mahdollista kumppania omalle nartulle. Myös jalostukseen käytettävän koiran sisaruksista olemassa oleva tieto on arvokasta. Tämä usein unohtuu, kun ajatellaan, että kun oma koira on terve, nätti, hyvin toimiva jne/sitä ei käytetä jalostukseen,  niin sille ei tarvitse hankkia terveys-, näyttely-, tai koetulosta. Mutta sitten ne  tulokset ovat taas juuri niitä asioita, mitä pennunostaja itsekin on vaatinut tulevan perheenjäsenensä vanhemmilta ja lähisuvulta.

Vastineeksi olen valmis käyttämään melkein rajattomasti aikaa siihen, että kasvatin omistajat saavat kaiken tarvitsemansa avun ja tuen. Koulutustapahtumat ja joukkotarkastus ovat lisäksi ihan rahanarvoisia etuja, jotka kannattaa käyttää hyväkseen.

Tästä maasta löytyy varmasti kasvattajia, jotka eivät häiriköi pennunostajia takavalojen kadottua pihasta, mutta minä en kuulu niihin, tykkään kuulla miten pennuilla ja jo aikuisillakin koirilla menee. Jos se vaivaa, ei ehkä kannata ostaa koiraa minulta. Ehkä se malli tähän on tullut ekan oman koiran kasvattajalta, terkkuja vaan Anjalle!