17.7.2017 Kisälli, Nitrolle alo2, Sirulle treeniä

Kisälli on onnellisesti ohi, perjantain ja lauantain istuin veneessä ja samalla oli hyvät paikat seurata tämän hetkistä tasoa rodussa. 30 koirasta taisi olla 5 muita kuin flatteja. Koe oli oikein mukava. Se alkoi pienellä haulla, jossa oli suopursun seassa kaksi riistaa suunnilleen taippariruudun kokoisella alueella. Tämän jälkeen siirryttiin ja tuli laukaus maaohjaukselle, joka oli lyhyehkö, joskin maasto oli aika peitteinen joten koira piti saada tarkasti riistalle. Tämän jälkeen siirryttiin taas ja tultiin rantaan. Ensin oli vesiohjaus viistosti lammen päätyreunaa mukaillen. Tämän jälkeen kakkosmarkkeeraus niin, että ensimmäinen heitto tuli tulosuunnasta maalta lokilla vesirajaan korkean kaislan takaa. Heitto näkyi vain hetken kaislojen päällä ja suurin osa koirista paikallisti riistan ihan selkeästi kuulolla. Toinen heitto tuli avoveteen veneestä sorsalla. Tämän jälkeen oli vielä hakualue, jossa oli neljä riistaa metsässä kovalla maalla.

Tehtäviltään ei siis mikään vaikea koe. Etukäteen arvelin että markkeeraus on se pahin paikka, mutta melkein kaikki koirat selvittivät sen. Kompastuskiveksi osoitautui haku. Kummaltakin hakualueelta olisi voinut riistaa tulla joko enemmän tai nopeammin. Koirat myös selvästi vierastivat työskentelyä suopursussa, mutta isommaltakaan alueelta ei tainnut kuin kaksi (?) koiraa tuoda kaikki riistat. Eli koirilla on joko puutteellinen hakuinto tai sitten niitä ei ole opetettu tekemään hakua. Toki osansa on myös koejännityksellä tms. mutta kaikkea ei sen piikkiin voi laittaa. Toinen asia, josta tuomari haun lisäksi huomauttikin palkintojen jaossa, oli monella puutteellinen tai lähes olematon lähihallinta koiraan. Kun pelkästään koiran sivulle saamiseen täytyy käyttää monta käskyä, on se kaikki pois siitä oikeasta työstä jota kokeessa pitäisi tehdä. Itsekin tiedän, kuinka vaikea koira on pitää siististi seuraamassa ja oikeassa paikassa kun ympärillä tapahtuu, riista haisee, kuuluu laukausia tms. Mutta sitä on vaan harjoiteltava tosi paljon. Kun ihanne tilanne on että koira seuraa automaattisesti mukana koko ajan, ilman että sitä täytyy vahtia koko ajan.

Nitro ja Janne melkein räjäytitvät potin, melkein siksi, ettei se pahuksen kani tullut sieltä jäljen päästä! Muuten kaikki meni niin hyvin kuin vain mennä voi. Oma puolueellinen mielipiteeni on, että pari teki ylivoimaisesti parhaimmat työt, riistat tulivat kaikki, myös hausta ja ohjaaminen oli erittäin eleetöntä ja rauhallista. On se vaan hienoa sitten kun kaikki loksahtaa kohdalleen!  Toivotaan että seuraavasti startista tulee jo se 1-tulos! Tuloksia tuli suht hyvin, myös 1-tuloksia, toki enemmänkin olisi voinut tulla.

Tässä Nitron arvostelun yleisvaikutelma (tuomari Jouni Vimpeli):

Erinomaisessa yhteistyössä ohjaajansa kanssa toimiva koira, joka selvittää ohjaustehtävän ja markkeeraustehtävän erittäin hyvin. Koira selvitää molemmat hakutehtävät  hyvin. valitettavasti koira ei selvitä jäljestämistehtävää, mikä laskee palkintosijaa. 

Eiliselle olisi ollut meilläkin Sirun kanssa paikka leirin koulutukseen, mutta päätin vaihtaa sen lennosta vesitreeniin, kun ollaan ehkä menossa parin viikon päästä avo-kokeeseen. Nyt menikin treenit tosi hyvin, vähän kyllä epäilyttää onko todellinen taso ihan tuo.. mutta dameista maalla juostiin kyllä ihan sujuvasti yli, vauhdista kun saisi puolet pois, niin olisi aika hyvä. Tällä viikolla ei paljoa ehdi treenata kun Riesalle pitää tehdä vielä treenijälki ja vkl:na on meidän eka mejästartti. Ohjelmassa onkin vain lähihaku- ja nenänkäyttötreeniä sekä koitan yhtenä päivänä ehtiä vielä tehdä vedessä ohjauksia.