22.8.2020 kuvia

Yhä enemmän flattikin halutaan nykyään ”vain” seurakoiraksi. Tärkeä virka sekin, siksi lainausmerkit. Mutta jotta rotu säilyttäisi käyttökelpoisuutensa myös alkuperäisessä tarkoituksessaan, on metsästys se tärkein asia mitä flatin kanssa voi tehdä. Rodunomaiset lajit ja mejä ovat hyviä kakkosvaihtoehtoja jos metsälle ei pääse. Toki muukin harrastaminen, mutta nuo ovat rodun tulevaisuuden kannalta parhaat vaihtoehdot.

Yksittäisen koiran elämää ei metsälle pääsemättömyys mullista, siksi kenenkään on tästä turha vetää hernettä nenään. Mutta alkuperäisen käyttötarkoituksen vaatimat ominaisuudet tekevät noutajasta kelpo koiran melkein mihin tahansa tilanteeseen elämässä. Haluammeko säilyttää rodut sellaisena myös tulevaisuudessa?

Samaa vauhtia kun käyttöominaisuudet katoavat rodusta, lisääntyvät ääniarkuus, toimintakyky häviää pikkuhiljaa ja hermorakenne myös huononee. Flatin tapauksessa ensimmäisenä varmaan lisääntyy iloinen mihinkään johtamaton hössötys ja keskittymiskyky katoaa (se nyt ei ole rodun vahvin puoli alunperinkään). Puhumattakaan riistankäsittelyongelmista.

Mestaruudessa oli tänä vuonna tosi positiivinen fiilis, toivottavasti hiljaiset vuodet rodunomaisissa lajeissa ovat loppumassa. Sitä odotellessa muutama kuva tämän syksyn omien kasvattien touhuista. Kiitos teille kaikille 💙