23.10.2015 terveysasioita, joukkotarkki tulossa

Lisäilin kasvattien sivuille koiranetissä näkymättömiä terveystietoja. Jekulle ja Hugolle on lisätty tieto puuttuvasta kiveksestä, samoin kuin Elmalle ja Sutkille liian pienestä alaleuasta. Kivesvikaisia koiria nyt tulee aika-ajoin, sille ei mitään voi, kuin ei varmaankaan tuolle purentaviallekaan,  joka kuitenkin harmittaa itseäni kasvattajana enemmän, vaikkei koirat näytä siitä kärsivänkään.

Sutkilla oli jo luovutusiässä alaleuka lyhyempi, Elma taas oli ihan ok. Nyt 1v 8kk iässä kummallakin on alaleuka selvästi lyhyempi, alakulmurit menevät Sutkilla yläikeneen ja Elmalla kitalakeen. Kummallakaan ei ole jouduttu hampaita operoimaan, mutta tilanetta täytyy kuitenkin seurata, etteivät alakulmurit aiheuta esim. tulehdusta rikkomalla ihoa yms. Sirulla on myös lievä yläpurenta, katsotaan sitten aikanaan mitä viisaammat ovat siitä mieltä.

Muumeilla on ollut myös jonkin verran iho-ongelmia korvien ja tassujen kanssa, Iloisilla pennuilla oli muutamalla myös, mutta selvästi vähemmän.  Sirulle on haettu yksi korvatippakuuri, en tiedä  korjaisiko koira itse omaa bakteerikantaansa syömällä kaikkea mielenkiintoista… tästä on ollut puhetta useammankin ihmisen kanssa. En tiedä onko tuolla olettamalla mitään tieteellistä perustetta, mutta täytyy koputtaa puuta, ettei omille koirille ole tullut satunnaisia ihottomia pahempia ongemia ainakaan vielä. Sitten voi tietysti miettiä sitä, millä tolalla rotu ylipäätään on, jos koira saa oireita ruoasta… toisaalta sitten taas nappulat eivät ole luontaista ruokaa millekään rodulle. Toivon, ettei kukaan kasvateista saa elinikäistä riesaa allergiaoireista. Jotenkin on vaan niin kädetön olo näitten vaivojen kanssa. Niihin varautuminen täysin on mahdotonta yhdistelmää miettiessä, toki voi ottaa selville minkää saa, mutta silti touhu on aikamoisa tuulimyllyjä vastaan taistelua.

Marraskuun alussa on Muumi-pentueesta menossa kuusi koiraa joukkotarkastukseen, jossa tutkitaan lonkat, kyynärät ja polvet.  Sen jälkeen on ihan virallistakin infoa ko pentueesta terveysasioissa.  Ihan mukava soittokierros oli, kun soittelin noita tarkkiaikoja. Omistajat tuntuvat olevan tyytyväisiä koiriinsa, mikä tietysti on se tärkein asia 🙂 .