24.9.2018 Sirulle VOI2

Lauantaina oli Sirulla  4. voittajastartti Hämeenkyrössä. Itse olin hyvinkin skeptinen etukäteen. Treenit on menneet vähän miten sattuu, välillä onnistuukin kyllä mutta sitten välillä taas ei oikein mikään toimi. Luulen vähän että rankka kesä alkaa vaatia meiltä kummaltakin nyt veronsa, ahnehdin myös vähän liikaa voittajastartteja muutaman viikon sisään, mutta kun ei niihin koko kesänä oikein päässyt, niin sitten mentiin joka paikkaan mihin vain mahduttiin.

Koe meni odotuksiin nähden hyvinkin mukavasti. Vaikka paljon on vielä tekemistä, etenkin ohjausten siistimmäksi saaminen koetilanteessa. Markkeeraus ei taas vaihteeksi onnistunut  mutta se oli vähän hankala, moni muukin epäonnistui siinä. Varminta Sirua oli taas haku. Koira kävi kyllä muutaman kerran kyselemässä, mutta palasi aina reippasti työmaalle ja löysi hyvin riistaa. Fyysisesti koe oli varmasti raskain missä olemme olleet, hakualueet olivat laajahkot ja maasto vaativaa, rantaletto upotti reippaasti ja vesialueella oli taas niukasti vettä ja paljon kasvillisuutta. Mukava koe kokeeseen sopivassa maastossa, tykkäsin!

Koe oli parityö, joka alkoi haulla. Hakualueita oli kaksi ja kumpikin koira otti kummaltakin alueelta yhden riistan. Toinen alue oli kaislan ulkoreunassa vesialueella ja toinen kuivalla maalla, joka kiersi koepaikkana ollutta lampea. Kunpikin koira haki maahaussa ohjauspaikalta lokin, kaartoivat liikaa kohti vettä kuivan maan sijaan. Tämä sitten aiheutti sen, että odotimme hetken alkuhaun jälkeen kun ne vietiin takaisin. Koirathan eivät tienneet väärällä riistalla olevansa. Ja itseasiassa odottelu taisi tehdä vain hyvää ainakin Sirulle.

Haun jälkeen oli ohjaus/markkeeraus. Kumpikin koira tuli rantaan katsomaan lyhyen ykkösmarkkeerauksen kohti suoraan vastarantaa kohti. Tämä jäi muistin ja koira ohjattiin 90 asteen kulmassa heitosta vasemmalle lammen päähän, matka n 90m. Kun koira oli tuonut ohjauksen, niin tuli toinen heitto ensimmimäisen taakse. Nämä kaksi noudettiin pois, jonka jälkeen tuli vielä maalle heitto variksella. Me katsoimme parin heiton ja menimme sitten näkösuojaan lopun tehtävän ajaksi. Pari tuli myös katsomaan meidän heiton kun tulimme vuoroon. Siru lähti kohti heittoa, sain sen kyllä siitä irti ja ohjattua kohti ohjausriistaa mutta oli se aika työvoitto. Se kääntyi ottamaan kontakia huonosti, otti usemmiten suunnan jonka annoin, mutta monesti kääntyi vain hetkeksi oikeaan suuntaan ja jatkoi sinne mihin oli ollut menossa.  Riistasta irtipäästyään se ui kohti vastarantaa ja kääänsi sitä useamman kerran vasemmalle. Reitti oli kuitenkin hyvä, se pysyi irti lähetysrannan kaislikosta ja sain sen hyvin tuulen alle, se sai riistasta hajun varmaankin jo 20 m ennen kuin oli kohteessa. Lokki talteen, palautus maata pitkin. Markkeeraus ei sitten onnistunut, lähti hakemaan viimeksi heitettyä, törmäsi matkalla ensimmäiseen ja unohti totaalisesti sen toisen. Maamarkkeeraus meni ok.

Tämän jälkeen oli loppu haku, jossa vaidettiin välillä paikkoja. Siru sai hausta kaikkiaan 6 riistaa, jos ohjaus lasketaan mukaan. Kummallakin alueella oli kummallekin koiralle 3 riistaa, meidän pari haki yhden maa-alueen riistan enemmän kuin Siru.

Tässä arvostelu:

haku: aloitta tehtävän mukavalla tavalla saaden nopeasti riistat ylös, jatkaa tehtävässäsamalla tavalla.

ohjattavuus: lähtee hieman epäröiden ohjaustehtävään. Koiraa painaa selkeästi markkeerausheitto ja se tehtävän alussa yrittää omaa ratkaisua josta sitä joudutaan voimakkaasti kieltämään. Ohjaustehtävään käytetään runsaasti käskyjä ja aikaakin menee jonkin verran.

paikallistamiskyky: havaitsee molemmat heitot. Noutaa ensimmäiseksi heitetyn. Lähetetään noutamaan toista, mutta torppaa matkalle ja lintu jää noutamatta. 1-markkeeraus: havaitsee ja noutaa sen määrätietoisesti.

riistankäsittely:moitteetonta, hyvät luovutukset.

passityöskentely: rauhallinen passissa, seuraamistilanteessa ohjaajan hallinnassa.

muut ominaisuudet: hyvä laukauksensietokyky.

yleisvaikutelma: metsästyskoira, joka työskentelee mielellään ohjaajansa kanssa. Ohjautuu riittävästi vedessä. Tekee itsenäistä hakutyötä. Tänään paikallistamistehtävän epäonnistuminen pudottaa sen kirkkaimmalta palkinnolta.

Tuomari Tuija Hukkanen