31.7.2017 helteisen viikonlopun kuulumisia

Kaikennäköistä mukavaa on viikonloppuna tapahtunut! Lauantain olin töissä oman yhdistyksen nomekokeessa alokasluokassa Keuruulla. Koe oli mukava, maaohjaus ehkä hiven pitkä omaan makuun alokasluokkaan, mutta muuten ihan suoritettavissa oleva. Ja kyllä se ohjauskin onnistui monelta. Koe alkoi haulla, josta otettiin kaksi riistaa. Sitten siirryttiin ohjaukseen, joka oli viistosti pellon kulman yli n. 45m. Pellon oikea reuna veti koiria ja takana oleva metsä myös. Tämän jälkeen siirryttiin rantaan, jossa tuli kakkosmarkkeeraus. Ensin lyhyeen matkaan maaalta veteen heitetty tavi, matka n. 25m , mutta koira näki heitosta vain kaaren ja kuuli loiskauksen, tavi tippui koirasta katsoen kaislatuppaiden taakse. Toinen heitto tuli avoveteen kauemmas veneesstä. Sitten oli loppu haku. Haussa oli yhteensä viisi riistaa, kaksi lokkia kaislikkoalueella ja kaksi varista ja kani metsässä. Kaislasta riistan löytäminen oli yllättävän haastavaa ja myöskin eteneminen kovalle maalle kaislan taakse. Koirat jäivät kovin helposti pyörimään kaislaan eivätkä laajentaneet aluetta. Nitro ja Janne nappasivat varmalla työllä ALO2-tuloksen. Ohjauksen raskaus pudotti ykkästuloksesta. Nitro selvitti helposti markkeerauksen ja toi hausta 4 riistaa viidestä.

Nitron arvostelun yleisvaikutelma (tuomari Anu Mikkola)

yleivaikutelma: Rauhallinen ja ohjaajansa hallinnassa oleva elegantisti liikkuva metsästyskoira, joka suorittaa hyvän markkeeraustehtävän. Puute ohjaustehtävässä ja aaltoileva teho haun loppuvaiheessa vaikuttavat palkintosijaan.

(Nitrolle lisätty blogiin myös Kisällin arvostelun yleisvaikutelma)

Eilen sunnuntaina oli minulla ja Sirulla uramme toinen avostartti Hankasalmella. Etukäteen ei ollut oikein mitään odotuksia, koiran kunto on vähän arvoitus vielä pentujen jälkeen. Koe oli mukava, mutta ei helppo. Maasto oli raskasta ja koira sai tehdä tosissaan töitä että sai riistat ylös. Koe alkoi kakkosmarkkeerauksella niin, että ensin heitettiin veneestä vasemmalle koiran näkökentän ulkopuolelle pienen saaren eteen lokki, vene siirtyi ja toinen heitto tuli samalle etäisyydelle oikealle puolelle lumpeikkon. Poikkeuksetta koirat lähtivät jostain syystä hakemaan ensin heitettyä, olisiko jäänyt vaivaamaan, kun pudotuspaikka ei näkynyt. Puolivälissä ne saivat vainun jälkimmäisestä ja hakivat sen. Suurin osa kyllä muisti vielä sen toisenkin. Myös Siru ratkoi tehtävän näin, teki pienen tarkistuslenkin riistan paikkojen välissä ja kurvasi sitten vasemmalle. Sitten liikuttiin ja siirryttiin toiselle hakualueelle, jossa oli maalla kaislikkokaistaleen takana kaksi riistaa. Koiran sai ohjata alueelelle ja pistää hakuun. Siru heitti tässä yhden tyhjän lenkin harhauduttuaan väärään suuntaan, toisella lähtetyksellä tuli varis. Seuraavaksi oli vesiohjaus. Matka ei ollut kovin pitkä (7om?), mutta uoma kapeni koko ajan riistalle mentäessä ja kaislikko veti koiraa. Sirua myös kiinnosti jo avovedessä olevat kaislat yms, mikä ei ole sille kovin tyypillistä. Ohjaus onnistui, mutta oli se tosi raskas. Koira punki koko ajan oikealle kaislaan ja sen pitäminen avovedessä vaati paljon työtä. Tämän jälkeen oli loppu haku alueella, jossa oli ensin avovettä ja sitten heinää/kaislaa, avovettä. Myös sivulla olevalla maakaistaleella oli riistaa. Täältä tuli suht helposti kaksi lokkia. Mutta, Siru pudotti kolme riistaa varpailleni ja se ei todellakaan ole sen tapana. Se ravisteli myös jatkuvasti itseään siirtymissä ja jopa uidessa. Epäilen, että korvan pohjalla on jotain joka kastuessaan ei tunnu kovin kivalta… korva on päälllisin puolin siisti, mutta uimisen jälkeen se pitää muistaa kuivata, koska Siru menee veteen niin vauhdillla että sinne menee aina vettä. Eli lekurireissu siis. En usko että riistan pudottelusta kannattaa huolestua, se ei ole ikinä sitä harrastanut aiemmin. Mutta ohjauksesta ja riistankäsittelystä johtueen tulos siis ”vain” AVO3.  Koe ei ollut helppo missään nimessä ja se mihin olen tyytävinen oli koiran itsenäinen työ. Positiivsta oli apinanraivo, millä se teki hakua, tehokas haku on ollut tänä kesänä vähän hukassa. Lähtee kyllä ja menee lujaa, mutta riistaa saisi löytyä paremmin. Markkeeraus ok, ohjaus taas oli ihan kamalaa, sitä pitää treenata näköjän paljon runsaammilla häiriöillä kun mitä nyt teen..

Myös tässä kokeessa koirilla oli ongelmia saada riistaa ylös hausta, jäivät pyörimään jo tyhjennetyille alueille.

Tässä Sirun koearvostelu (tuomari Jouni Vimpeli):

haku: tekee hyvää hakua ja kattaa aluetta riittävästi.

ohjattavuus: riista saadaan talteen, mutta koira olisi voinut totella selvästi paremmin ohjaajaa. Melko itsenäinen suoritus.

paikallistamiskyky: selvittää tehtävät itsenäisesti, mutta joutuu hieman etsimään toista.

riistan käsittely: koira korjaa muutamalla riistalla otteita. Myös luovutukset voisi olla selvästi paremmt. Riistankäsittely kuitenkin hyväksytty.

muut ominaisuudet: tarkkaavainen laukausten aikana.

yleisvaikutelma: työskentelyhaluinen koira, joka on tänään  melko itsenäinen. Koira selvittää tehtävät hyväksytysti, mutta palkintosijaa laskee puutteet ohjattavuudessa ja riistankäsittelyssä.

 

Sitten, viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä: Heka nappasi tukalan kuumassa kelissä ensimmäisestä mejästartistaan AVO-tuloksen! Koe oli ollut osi haastava,  ei yhtään 1-tuosta, avoimessa oli Hekan kakkosen lisäksi tullut vain kolmosia ja nollia. Kuuma keli varmasti teki tehtävänsä. Kiitos tuhannesti ohaaaja Arttu ja Anulle myös! Olette huippuja!

tässä Hekan arvostelu (tuomari Jarno Hynninen)

Heka 1. kokeessaan. Ohjattu alkuja makauksen nuuhkminen. Jäljestämisvauhti on reipas, mutta jarrutettu sopivaksi. Jäljestämistyyli on välillä jäljellä, välillä isolla lenkillä jäljen sivulla. Suunnantarkistuslenkkejä on paljon ja ne ovat isoja. Jäljen suuntaisesti kuitenkin edetään ja sorkalle löydetään tällaiseltä lenkiltä. Sorkka tutkittiin. Makaukset eivät kiinnostaneet. 1 kulma oikaistiin, 2. kaarrettiin isosti takaa, mutta ne selvisivät kuitenkin, eli isompia virheitä ei tehty. Paljon etenenyyttä haittaavia varmisteluja kylläkin. Hyvä avaus koejäljele.