4.8.2019 tuloksia

Sirun ja minun koekesä alkoi viikko sitten flattien wt-mestaruudessa ensimmäisessä voittajaluokan startissa Maskussa. Tästä ei juuri kerrottavaa jäänyt, nollasimme toisella rastilla ja rämmittiin koe läpi harjoitusmielessä. Koira ei oikein ollut kuulolla missään vaiheessa ja rastipisteet olivat 13,12,9,8,0 yht. 42p. Yhden rastin kakkosmarkkeeraausta lukuunottamatta tehtävät olivat hyvin samankaltaisia, drive tai markkeerauksia linjan häiriöksi, osassa haettiin myös häiriöt, osassa ei. Tämmöisiä ei juuri ole edes harjoiteltu, kiitos mielikuvituksemattoman omistajan… syksyllä käymme varmaan vielä jossain wt-kokeessa, mutta harjoitella täytyy ensin ankarasti. Vinha sai 76p ja alo2-tuloksen tullen myös toiseksi flatti-kisällissä! Hyvä Vinha ja Terhi!

eilen starttasimme Mäntän omassa b-kokeessa. Koe oli oikein kiva, se alkoi parityönä ohjauksilla ja markkeerauksilla ja jatkui yksilötyönä haulla. Hyvä systeemi, jossa koira pääsee näyttämään todellisen sitkeytensä hakutyössä, toisin kuin parihaussa. Tämän soisi yleistyvän kokeissa!

Koe alkoi maa-ohjauksella rannan myötäisesti niemennokkaan. Suoralla reitillä oli lampare johon tuli myöhemmin ykkösmarkkeeraus ja jossa oli siis houkuttelevia hajuja joita tuuli vielä korosti. Matka n. 85 m linnuntietä. Kuvassa näkyy ohjausvariksen paikka veneen takana viimeisissä risuissa ennen heinikkokärkeä. Vene on markkeerauspaikalla. Ohjaisin Sirun metsän reunaa pitkin vasemmalta oli lampareesta ja käänsin oikealle ja se sai hyvin tuulesta apua ja löysi variksen helposti. Muutaman käskyn annoin, mutta koira oli hyvin kuulolla.

Sitten tuli kolmosmarkkeeraus, ensin heitto maalta tuohon ylläolevan veneen kohdalle. Sitten 90 asteen kulmaan lahden pohjukkaan linjakakkonen veneen kahden puolen. Noutojärjestys vapaa. Matkat 55m, 50m ja n. 80m. Siru haki ensin vaivatta kakkosen ja sen jälkeen lähetin ykköselle, muutaman kerran kutsuin takaisinpäin kun se valui takana olevalle ohjauspaikalle ja se sai linnun ylös. Markkitreeni on selkeästi tuottanut tulosta! Kuvassa linjakakkospaikka jää just tuomarin selän taakse.

Tämän jälkeen vesiohjaus n. 110m (kuvassa ohjaajan pään takana suunilleen). Siru lähti hyvin, yritin lähettää sen enemmän vasemmalle, mutta markkipaikat veti. Sain sen korjaamaan kurssin ensin lähemmän paikan kohdalla ja aika hyvin myös taaemman ja sen jälkeen se menikin helposti loppumatkan.

Tämän jälkeen siis haku, johon meidän eka voittajaykkönen karahti. Haussa oli vain neljä riistaa, kaksi kuvassa näkyvässä kaislikossa takana oikealla ja kaksi kohtisuoraan metsässä leton takana. Siru haki nopeasti vesialueen riistat mutta maalta se ei saanut mitään ylös. Se kurvasi aina sinnikäästi oikealle kohti kaislikkoa metsään päästyään, kun olisi pitänyt edetä n 30 m todella hankalassa maastossa (lue hitaassa), jossa oli mättäitä, suopursua, harvennettua maahan jätettyä lirvaa. Siellä oli itsekin hankala edetä. Lisäksi rannan tuntumassa meni metsäkoneen ura jota pitkin oli kiva kirmata järveen, niin tietäähän siinä sitten kuinka käy. Yksi ainoa koira haki kaikki neljä riistaa ja olisiko pari hakenut kolme. Maa-alue oli lisäksi täytetty takakautta ja siellä ei tuullut yhtään. Kävin Sirun kanssa tekemässä kokeen jälkeen tämän uudelleen ja se piti viedä ihan riistan viereen ennenkuin se sai ne ylös.

Kuva hakualueelta. Keskellä ei ollut mitään, etäisyydet riistoihin lähetyspaikalta n 80-120m.

Eli Sirun perisynti nopeat jalat näytti taas voimansa. Täytyy tehdä jonkinlainen korjausarja kunhan keksin miten… jälkiä voisi tietty vetää vataavaan maastoon niin että vesialue on tyhjä. Mietin myös voisinko lähettää sen jotenkin toisin…

Tässä koearvostelu, ihan mukavaa luettavaa kuitenkin! Tuomarina Jouni Vimpeli.

haku: tekee hyvää ja kattavaa hakua vesialueella, voisi tutkia maa-alueen paremmin jolloin haku olisi tehokkaampaa, jaksaa kuitenkin työskennellä pitkään

ohjattavuus: on hyvin ohjattavissa sekä maalla että vedessä.

paikallistamiskyky: havaitsee kaikki kolme pudotustaja noutaa kolmosen ja kakkosen nopeasti ja itsenäisesti. Ykkösestä selvä muistikuva, mutta tarvitsee ohjaajan pienen tuen riistan löytymiseen.

riistan käsittely: hyvää koko kokeen ajan.

passityöskentely: rauhallinen.

muut ominaisuudet: tarkkaavainen laukausten aikana.

yleisvaikutelma: erinomaisessa yhteistyössä ohjaajansa kanssa töitätekevä koira, joka kovan maan hakua lukuunottamatta selvittää päivän tehtävät oikein hyvin.

VOI2