9.5.2016 Sirulle hienoja tuloksia !!!

Helatorstain ja viikonlopun varalle oli etukäteen hurjasti ohjelmaa ja ohjaajalle jännitettävää. Urakka alkoi helatorstain perinteisellä wt-kokeella Korpilahden Lomasurkeella, josta on tätä nykyä tullut toinen kotimme harrastusrintamalla…

Siru starttasi ensimmäisessä wt-kokeessaan ikinä. Tulos oli aika lailla odotettu, ALO2, 68p. Sijoituttiin luokassa toiseksi, mikä oli pieni yllätys. Aika moni koira nollasi kokeen. Tässä kokeen rastit ja niistä tulleet pisteet:

1. rasti.

lyhyt markkeeraus pellolle kumpareelle. Tämän suoritettuaan koira tekee  ohjauksen markkeerauspaikan yli. Dami on noin 30m markkeerauspaikan takana. Siru sai tästä vain 7/20 pistettä, puolitimme pisteet, kun koira tuli ohjauksessa niin lähelle, että tuomari pyysi ottamaan sen sivulle ja lähtettämään uudelleen. Markkeeraus meni ihan hyvin, mutta hajualueen ylitysten harjoittelu on vielä ihan lakutekijöissään ja sen huomaa. Lisäksi  kumpuileva pelto ja reitin vieressä seisoneet toimitsijat vaikuttivat kokemattoman koiran suoritukseen.

5. rasti.

samalla pellolla oli metsäsaarekkeen kärki, jossa oli draivi (kaksi toimistsijaa kulki saarekkeen läpi ampuen maahan starttarilla ja jättäen sinne dameja). koira piti ohjata saarekkeeseen ja ottaa sieltä kaksi damia. Ohjaus matka n. 25m. Toimitsijat jäivät seisomaan aivan saarekkeen kärkeen pellon puolelle. Tämä meni hyvin, vähän pysäyttelin koiraa turhaan, kun se näytti menevän vähän väärästä kohtaa saarekkeeseen, mutta se totteli hienosti ja damit tulivat nopeasti. Pisteitä 17/20.

2. rasti.

pikkulammen ja rinteen välissä oli yhden koiran walk up, jossa ensin koiran seuratessa heitettiin markkeeraus lampeen takaoikealle. Seuraamista jatkettiin ja toinen markkeeraus tuli ylös rinteeseen myös takaviistoon vasemmalle. Jälkimmäinen heitto jäi helposti koiralta näkemättä, jos ohjaaja ei ollut tarkkana. Tämän Siru suoritti seuraamista lukuunottamattta täydellisesti, mutta huonon seuraamisen takia pisteitä vain 12/20. Moni koira nollasi tämän pudottamalla damin kun nousi lammesta. Osa myös kiersi maata pitkin damille.

3. rasti.

kaksi lyhyttä ykkösmarkkeerausta  (30m?) metsässä hyvin peitteisessä maastossa. Tämä meni nappiin, pisteitä 20/20.

4 rasti. Kakkosmarkkeeraus pellolta metsän rinteeseen, matkat n 60m ja 80m. Ensin haettiin ensimmäiseksi heitetty. Tämän ryssin minä. Siru lähti hienosti osoitettuun suuuntaan ja juoksi suoraan damille. en antanut lähihakupillitystä ja sen sinkaisi yli damista ja kääntyi menemään kohti toista. Kutsuin sen luo, pysäytin damien väliin ja käänsin uudelleen vasemmalle. Dami ylös ja jälkimmäinen tulikin sitten ihan helposti, mutta tuon oman virheen vuoksi pisteitä vain 12/20.

Tehtävät olivat helppoja, mutta vähän hämärän peittoon jäi, mistä pisteet osalla rasteista lähtivät. Mutta tämä on kuulema lajin luonne, pitää vain käydä starttaamassa ja katsomassa hyviä koirakoita ja oppia heiltä. Kaikki turha säätäminen on tietysti pahasta, liika äänenkäyttö on pahasta jne. Luulen, ettei meitä nähdä tämän lajin terävimmässä kärjessä koskaan, syystä etten jaksa olla riittävän pikkutarkka ja treenata pitäisi tietysti myös paljon. Mutta hyvä laji tuon on nomeb:n rinnalle, jos koira pysyy wt:ssa hyppysissä, se myös auttaa riistakokeissa asiaa.

 

———————————————————————————

 

Lauanataina oli oman yhdistyksen koulutuspäivä, jossa sitten Nikkasen Maaritin ohjeilla heti paikattiin ruokotonta seuraamista. Tehtiin myös hajualueitten ylityksiä ja lähihakua ym. Ihan hyvä korjaussarja torstaista. Ryhmässä oli vain viisi koiraa, joten päästiin tekemään kullekin tason mukaista treeniä.

Hajualueen ylitys rakennettiin seuraavasti:

jätettiin muistipaikkaan kullekin koiralle dameja. Lähdettiin kulkemaan rivissä koiria seurauttaen pois muistipaikalta. Kouluttaja kulki edellä ja heitti damin rivin eteen, jolloin rivi pysähtyi. Yksi koirista otti markkeerauksen ja yksi muistidamin takaa. Jatkettiin tätä niin, että jokainen koira sai hakea markkeerauksen ja muistin. Nuo markkeerauspaikathan jäivät sitten häiriöiksi muistilinjalle, koska liikuimme koko ajan eteenpäin ja markkeerauspaikat jäivät rivin ja muistipaikan väliin. Hommaa vielä vaikeutettiin niin, että ekan kierroksen jälkeen heitot tulivatkin rivin taakse, eli kun heitto tuli, niin rivin piti kääntyä tarpeeksi nopeasti, jotta koira näki markkeerauksen. Yksi koira otti taas markkeerauksen ja toinen muistin markkeerauspaikan takaa. Tätä myös kierros ja lopulta oltiin jo aika kauakana muistipaikasta. Toki sitä käytiin täyttämässä välillä uudelleen ja koirat saivat samalla motivointia jos sitä tarvisivat. Sirulle tämä oli helppoa, mutta luulen että sillä on vaan niin hyvä muisti ja että ymmärsi, ettei välillä ole enää markkeerausdameja. Seuraavalla setillä saatiin sekin haksahtamaan …

lopuksi tehtiin kulkemamme matkan puoliväliin lähihakualue. Tämä tehtiin motivoituna ja Siru oli sitten jo niin motivoitunut, ettei pysähtynyt odottamaan lähihakukäskyä :D. Pienen korjaussarjan jälkeen tämäkin onnistui, mutta sitten se ei enää muistanut takana olevaa damia. Pysäytin sen kun se ei enää pitänyt linjaa ja kävelin lähemmäksi lähettämään, jonka jälkeen se muistikin damin paikan. Tämä oli jo tosi vaikea harjoitus nuorelle koiralle. Mutta Siru on kyllä sen tyylinen koira, että nenän pitäminen poissa maasta voi olla aika haastavaa ohjauksissa, tätä siis paljon lisää!

 

———————————————————————————

 

Sunnuntaina oli viikonlopun jännittävin päivä ehdottomasti! Sirun ensimmäinen b-koe tänä vuonna tuomarinaan Mika Lappalainen. Koe alkoi maa-alueen haulla, jossa oli kani ja varis, Siru toi kummatkin, juoksi vähän höyryjä pois ensin, mutta niin teki moni muukin koira. Sen jälkeen oli vesiohjaus viistosti yli leveän ojan. matka oli lyhyt, mutta koiraa ei lähetetty kohtisuoraan avovettä, vaan viistosti rantaviivan mukaan ja veteen piti kuitenkin mennä heti. Siru lähti ensin rantaa ja otin sen takaisin, jonka jälkeen ohjaus meni ok.Olisi mennyt varmaan vähemmälläkin ohjaamisella, mutta varma on aina varma. Sitten seuruutettiin koiraa jotain kymmeniä metrejä mäntykankaalle, johon tuli ykkösmarkkeeraus variksella. Siru veti tämän pitkäksi, mutta löysi linnun palatessaan takaisin. Tämän jälkeen seuruutus rantaan, jossa rannan myötäisesti pitkä ykkösmarkkeeraus veteen lettolauttojen taa. Palauttessaan Siru nousi rannalle ja hukkui suopursuihin niin, että se näkyi vasta vähän ennen lähetyspaikkaa. Ideaalisuoritus olisi ollut palata suoraan omia menojälkiä pitkin leton reunaa. Lopuksi ranta- ja vesialueen haku, myös maalla oli fasaani, mutta se jäi Sirulta löytymättä suopursujen keskeltä. Kaikki muut riistat hausta (neljä lokkia)  sitten tulivatkin suht nopeaan.

 

Arvostelu:

haku= 1 osa:innokkaasti työhön syöksähtelevä alueella nopeasti liikkuvaja aluetta kattava työskentelytyyli. 2 osa= koira tekee ehtymättömällä innolla laajaa ja tehokasta hakua.

ohjattavuus= lähetys sähläykseksi, 2. lähetys hoituu helposti.

paikallistamiskyky=maamarkkeeraus: näki heiton, paikallisti sen liian kauaksi, palatessa löysi riistan itsenäisesti. Vesimarkkeeraus: vauhdikas määrätietoinen suoritus. Palautus olisi voinut olla suoraviivaisempi.

Riistan käsittely= ok.

passityöskentely= laukausen aikaan tarkkaavainen.

jäljestämiskyky= jäljestäminen onnistuu.

Muut ominaisuudet= hyvin ohjaajan hallinnassa.

Yleisvaikutelma= pienestä ”töheltämisestä” huolimatta erinomaisia metsästyskoiranominaisuuksia osoittava mestästyskoira, joka onnistuu hienosti päivän tehtävistä.

Sirun vahvuus on ennenkaikkea hyvä vesityö, varsinkin haku on sillä tosi vahva. Maalla tuppaa olemaan vauhtia liikaa, kuin myös markkeerauksissa, jos maasto on liian helppo. Tulevia kokeita ajatellen täytyy tehdä vielä paljon treeniä mm. vesiohjausten kanssa, myöskin markkeerauksiin se tarvitsee rutiinia. Mutta hyvä suoritus nuorelta koiralta :)!