Blogi

13.7.2021 tuloksia

kaikenlaista on tapahtunut sitten viime päivityksen. Flattileiri oli taas vuoden tauon jälkeen, perjantaina olin Sirun kanssa Pasi Pöppösen koulutuksessa, lauantaina Tellu opetteli ryhmässä oloa vaihtelevin tuloksin. Kyllä huomaa että sen ei ole juuri tarvinnut odottaa saatikka katsella kun muut tekevät. Täytyypä muistaa tätäkin harjoitella. Tellu myös on sirua paljon kiinnostuneempi muista koirista, mikä aiheuttaa myös omat haasteensa.

Kävimme myös Sirun kanssa hakemassa wt:stä voi0:n kuin myös b-kokeesta. Toivottavasti jokunen tulos saadaan tänä vuonna!

viime viikonloppuna tuli sitten tuloksia senkin edestä. Tellu, Liina ja Kapu nappasivat Nou1:t samoista taippareista! Ihan mahtavaa! Heka sai jo toisen avo1:n mejästä ja jäljestää tästä eteenpäin voittajaluokassa!

Elli kävi sunnuntaina elämänsä toista kertaa näyttelyssä ja nappasi sertin ollen myös vsp. Että ei pöllömpi viikonloppu!

Heidi & Liina
Matti & Kapu
Tellun arvostelu
Heka The mejäkoira 💕
Elli & palkintonsa

13.6.2021 tuloksia, taipparitreeniä

Mennyt viikonloppu oli buukattu täyteen koiraohjelmaa, lauantaina Tellulle ja parille kasvatille harjoitustaippari, illalla treeniä, sunnuntaina Sirun kauden ensimmäinen koestartti Ähtärissä. Kiitos Sanni ja Heidi kun jaksoitte ajella! Kiitos myös Katille vinkeistä!

Liina ja Rocky osoittivat että vauhtia ja työintoa löytyy, Liina on tässä vaiheessa rutinoituneempi jo tekemään häiriön alla hommia. Liina on myös perusluonteeltaan näistä kahdesta rauhallisempi. Rockykin osaa kyllä, mutta vieras paikka, odottaminen ja katseleminen kun muut tekee, lisäsi kyllä intoa mutta ei niinkään järkeä. Riistan käsittely kummallakin moitteetonta, veteen mennään reippaasti ja haussa taatusti katetaan riittävästi maastoa.

Liina , Korven Akan Krappakana

Tellu alkaa olla hyvinkin taipparikunnossa. Aina voi tietysti jotain yllättävää sattua, mutta tällä hetkellä ei ole moitteensijaa sen tekemisessä. Siltä puuttuu se Sirulla ja Rockyllä oleva reikäpäinen raivo tehdä hommia, mutta ehkä juuri siksi se on aika helppo koulutettava kun malttaa ottaa ohjeita vastaan. Se imee kuin sieni itseensä kaiken mitä sille opettaa, joten varovainen täytyy olla senkin kanssa, ettei tule opettaneeksi sille mitään mistä voi olla myöhemmin haittaa. On näillä omat vinkeensä kaikilla.

Sirun startti sunnuntaina mukaili aika lailla poikansa touhuja lauantaina. Vauhtia riitti, keskittymiskykyä ei niinkään. Olen pitänyt sitä nyt tosi pienellä treenillä jotta päästäisiin ilman sairaslomaa kokeisiin tänä kesänä. Viime kaudella selkä vihoitteli ja vesitti useamman startin. Koira näyttäisi olevan kunnossa kyllä ainakin tällä hetkellä, mutta joutenolo ennen koetta ei ole hyvä vaihtoehto. Liikaa intoa joka purkuu sitten kokeessa säheltämisenä. Oli kyllä vaikea koekin meille, kaikki Sirun heikot paikat oikeastaan samassa kokeessa. Pienellä alueella paljon tehtäviä, jotka osin limittyivät toisiinsa, kova tuuli joka toi hausta hajua ihan väärissä paikoissa :D, sekä maasto joka kovasti houkuttelee ottamaan kovaa maata jalkojen alle. Markkeerauksissa vedessä on ongelmia edelleen, täytyy nyt jättää ohjaaminen vedessä vähäksi aikaa ja keskittyä vain markkeerauksiin. Haku sujuu edelleen moitteetta, vaikka vähän siinäkin jalat vei väärille alueille. Mutta ekat kokeet on aina vähän kuumottavia.

Muutama startti on kesälle suunnitteilla, katsotaan miltä tilanne alkaa näyttää kun saa sille vähän treeniä alle.

Tahvo (Korven Akan Kräkki) sai sunnuntaina NOU1-tuloksen Liperissä! Onnea ja kiitos Eetu! Vähän aina jänskättää miten kaukana asuvat pärjäävät, mutta ihan hyvin ilmeisesti!

10.6.2021 tuloksia ja kuulumisia

Kasvatit ovat ahkeroineet kokeissa, Hekalle avo3 mejästä ja Vinha lunasti upeasti paikan voittajaluokkaan b- kokeessa! Onnea ja kiitos Anu ja Arttu sekä Terhi.

Mäntän kevään perinteinen mejätreenitapahtuma oli helteisessä kelissä viime viikonloppuna. Riesa päästeli vauhdikkaasti läpi voittajajäljen ja teki ainakin kaksi hukkaa, täytyy ehkä tehdä vähän täsmätreeniä ennen oman yhdistyksen koetta…. Tellu oli ihan ekalla jäljellään, jännää oli mutta rauhassa mentiin jälki sorkka oli Tellun mielestä tosi hieno! Varmasti tehdään vielä jälki Tellulle, tosi hyvää tekee nuorelle koiralle kun pitää keskittyä jälkeen.

Ylpeä Tellu sorkkansa kanssa

Senjan juoksu alkoi ja treffit Rustin kanssa meni hyvin. Tiistaina ja keskiviikkona astutettiin, nyt jäädään odottamaan lopputulosta. Lisätietoja yhdistelmästä täällä : http://ninjatahden.com/

Senja ja Rusti

Omia kasvatteja on ehkä putkahtamassa maailmaan 2022 , mutta tästä lisää tuonnempana 😊.

14.5.2021 Rikin epävirallinen LTE

Kirsi sai Rikille (Kirnulintu) paikan epäviralliseen luonnetestiin, jossa koulutettiin virkamiehiä tulkitsemaan koiran käytöstä. Koulutuksen vetäjänä oli virallinen luonnetestituomari. Rikistä on ollut meillä kummallakin Kirsin kanssa koko ajan sellainen kutina, että siinä on aika lailla kaikki palaset kohdallaan luonteen osalta. Testitulos veti kuitenkin aika sanattomaksi. Riki tullaan jonkun vuoden päästä viemään myös viralliseeen luonnetestiin, mielenkiintoista nähdä mitkä ovat sen testin arviot koirasta kun elämänkokemusta karttuu vielä lisää.

Valitettavasti videoita testistä ei saa jakaa, mutta itseasiassa koiran käytöstä mielenkiintoisempaaa niissä oli tuomarin ja arvioijien pohdinnat siitä mitä koira käytöksellään ilmentää. Rikin todettiin olevan aika lailla ideaali koira luonteen osalta testin perusteella. Tässä testin lopputulema:

toimintakyky +3 suuri

terävyys +1a pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua

puolustushalu +3 kohtuullinen, hillitty

taisteluhalu +2a kohtuullinen

hermorakenne +2a tasapainoinen

temperamentti +2 kohtuullisen vilkas

kovuus +3 kohtuullisen kova

luoksepäästävyys +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin

laukaupelottomuus +++ laukausvarma

yhteensä 238p

Tuomari oli sitä mieltä, että todellisessa testissä toimintakyky olisi todennäköisesti ollut +2. Kolmosta ei oikeastaan anneta ikinä kellekään. Koulutettavat perustelivat +3 sillä, että koira on nuori vasta 2v täyttänyt uros ilman kovin suurta elämänkokemusta. Sitten taas hermorakenne olisi voinut olla jopa +3 tasapainoinen ja varma, mutta koiran nuoren iän huomioiden tämä olisi ollut todennäköisesti liikaa.

Myös temperamentti herätti keskustelua. Onko koira joka reagoi asioihin heti mutta kun ei tapahdu mitään, makaa tai istuu paikallaan, +3 vilkas, vai +2 kohtuullisen vilkas. Paljon oli Sirua Rikin testissä, mutta selkeästi Riki on vähän terävämpi ja omaa puolustushalua. Vähän sellainen äijäversio Sirusta siis. Ja nuori mies voimainsa tunnossa.

Omaa sydäntä eniten lämmitti koiran tapa olla täydellisen tyyni joka osa-alueen välissä. Ei vinkumista eikä hyörimistä eikä pyörimistä. Riki palautuu kaikista osa-alueista heti niiden loputtua eikä pimeä huonekaan ollut sille mikään juttu vaikka siellä olikin vähän enemmän tapahtumia kuin normisti. Hyvä metsästyskoira tarvitsee erinomaisen toimintakyvyn ja hyvät hermot sekä kovuutta. Tältä koiralle ne nyt ihan todistetusti löytyvät.

1.5.2021 terveystuloksia, kuulumisia

Riki (Kirnulintu) kävi virallisissa selkäkuvissa ja samalla kuvattiin olat. Selkä oli putipuhdas ja sellaisena olatkin lähti. Olat lausuttiin kuitenkin tulkinnanvaraisiksi. Lausunnon aiheutti kummallakin puolella pikkuriikkinen muutos, joka ei todennäköisesti ja toivottavasti tule Rikiä ikinä vaivaamaan. Olista ei ole virallista dataa senkään vertaa kuin selistä, joten ei auta kuin odottaa ja katsoa tullaanko tässä asiassa viisaammaksi jossain kohtaa. Nythän olista saa virallisen tutkimustuloksen koiranettiin.

Tässä kuva johon muutokset on merkitty nuolilla.

Muutoin kevät on edennyt töitä tehden kuten yleensä, vähän olen ehtinyt myös koirien kanssa touhuta. Siru ja Tellu osallistuivat rotuyhdistyksen aluetoiminnan koulutukseen, jossa Esa Valkonen oli kouluttamassa. Siru oli vähän talvimoodissa (liikaa vauhtia), mutta on se jotenkin niin liikuttava kun tekee aina täysillä kaiken ja ihan niin paljon kuin keksii pyytää.

Tellu yllätti positiivisesti osallistuessaan alo-ryhmään. Kaikki onnistui vaivatta, ainoastaan ohjaus tuli pienen haun kautta kun reitin vieressä seisova ihminen veti koiran poista linjalta ihan sen loppupäässä. Mutta hyvät markkeeraukset, kaikki lähihallinta moitteetonta ja jaksoi odottaa hyvin tehtävien välissä. Ei huono 9kk ikäiselle ipanalle.

Tellu on myös osallistunut taipparikurssille Elsa-labradorin kanssa. Tosi kiva puuhastella pitkästä aikaa nuorten koirien kanssa.

Elsa ja Tellu taipparikurssilla
Siru Esan koulutuksessa

Omat kiireensä on tuonut rotujärjestön valmennusrenkaan vetäminen, joka on kyllä tosi antoisaa. Hienoa nähdä hyviä koiria ja motivoituneita ohjaajia! Muutoinkin nometoimikunnassa olemme koittaneet vähän herätellä harrastajia aktivoitumaan. Uskon ja toivon että jossain kohtaa tämä tuottaa tulosta. Metsästyskoiran statuksen säilyminen flateilla olisi rodulle ensiarvoisen tärkeää sen tulevaisuuden kannalta.

Nythän on juuri starttaamassa kasvattajien verkkokurssi rodunomaisiin lajeihin liittyen ja kasvattajiin on myös tarkoitus panostaa jatkossakin. Toivottavasti tämä kantaa hedelmää. Kaikki kuitenkin lähtee meistä kasvattajista ja siitä millaisen viestin annamme pennunostajille ja flattia harkitseville.

5.4.2021 kuulumisia

Viime viikolla tuli suru-uutinen, Ruska, Muumi-pentueen äiti ja Sirun pentujen iso-äiti nukutettiin. Ruskalla oli olkanivelessä nivelrikko joka ei pysynyt enää kivuttomana lääkityksestä huolimatta.

osanotto Ruskan kotiväelle ja kiitos ihanasta kodista Ruskalle ja muistoista vuosien aikana!

Tellu aloittaa huomenna taipparikurssin, kamalan vaikeaa tajuta että se on jo niin vanha. Aika menee nopeasti.

Pääsiäinen vietettiin Viitasaarella ja koirat ovatkin saaneet ulkoilla sielunsa kyllyydestä jäällä. Muutoin siellä ei oikein vielä hihnalenkkiä kummemmin liikutakaan, lunta on vielä niin paljon.

10.3.2021 terveystuloksia

Tellu yllätti ja aloitti juoksun just ennen 8kk ikää. Ikinä ole narttu juossut meillä noin nuorena. Vähän on halju olo Likan kohtalon vuoksi.

Juuri kun pääsin sanomasta että kyynärät on kasvateilla hyvät Vinhaa lukuunottamatta, niin Rocky kävi hakemassa 1/1 -lausunnon. Lonkat a/a. Likkaa lukuunottamatta kaikkien viimeisempien kasvattien lonkat ja kyynärät on nyt kuvattu. Toivottavasti Rocky porskuttaa oireetta eteenpäin, kuvanneen lääkärin mukaan kyynärät olivat ihan siistit.

Sirun kanssa on käyty potkuttelemassa jäällä jo useampi kilometri, osteopaatti sanoi että lihaskunto on hyvä ja etenkin selkälihakset ovat kehittyneet. Toivottavasti saadaan koira kesäksi koekuntoon.

5.3.2021 Muumi-pentue 7 vuotta, kasvatustyö kesällä 10 vuotta.

1.3.2021 täytti toinen Korven akan -pentue jo seitsemän! Aikamoista harmaanaamoja he jo ovat, paljon harmaampia kuin ekan pentueen koirat, jotka ovat kesällä jo 10v. Aika kiitää ja vähän on jo haikea olo siitä tosiasiasta, että lauman vanhimmat eivät enää kovin montaa vuotta täällä ole.

Ehkä on myös hyvä miettiä sitä mihin on päästy kasvattamisen suhteen. Pentueet ovat nyt 10v, 7v, 4v ja nuorimmat täyttävät nyt keväällä 2v. Koiria kaikkiaan 27 kpl, joista elossa 24 kpl. Kaksi kuollut syöpään 9- ja 5-vuotiaana, yksi märkäkohtuun vuoden vanhana.

Jonkin verran kasvateilla on ollut iho-ja korvaongelmia, etenkin muumeilla. Yhdellä on kyynäreet operoitu, josta johtuen ne ovat 1/3. Muilla kuvatuilla luusto priimaa, Sirun selkä kuvattu nyt tämä vuonna ja siellä se sp1. Rodulla tuntuu olevan yhä enenevässä määrin allergioita, niiden kanssa saa olla tarkkana.

Luonteeltaan kaikki ovat iloisia tyypillisiä flatteja. Kaikilla on halu tehdä hommia, osalla jopa liiankin kanssa, mutta pääosin olen tyytyväinen käyttöominaisuuksiin. Eroja on lähinnä kyvyssä rauhoittua, äänenkäytössä ja keskittymiskyvyssä (nämä ovat olleet ekalle pentueelle haastavia, toki niissä on kyllä aika hurjasti potkua metsälläkin). Riistan käsittely on hyvää, eikä taatusti ketään ole koskaan tarvinnut houkutella työntekoon.

Koetulosten suhteen tilasto näyttää että 10 koiralla on Nou1, kolmella nou0, kuusi on startannut nomeb:ssa tai wt:ssa joista viidellä on tulos vähintään avoimesta luokasta. Yhteenvetona voisi sanoa että taippareissa käydään minun kasvateilla vähän laiskasti, mutta ne jotka käyvät ovat sitten yleensä muutoinkin hyviä kokeissa kävijöitä ja koirat pärjäävät siellä keskitasoa paremmin. Taippareiden suhteen pitäisi olla itse vielä aktiivisempi. Lähes kaikki kasvatit pääsevät metsälle mikä on se tärkein juttu, mutta taipparitulos olisi hyvä osoitus siitä että koiralla on virallisestikin näytöt kunnossa. Näyttelyssä on käynyt vajaa puolet, tulos noin puolella siitä eri. Ulkomuodoltaan ovat mielestäni ihan riittävän päteviä metsästyskoiriksi. Hyvää on koko (ei liian suuria), vahva luusto, maltillinen turkki. Kulmaukset tasapainossa, joskin niitä saisi varmasti jonkun mielestä olla enemmän.

Kokonaisuuteen pitää olla siis tyytyväinen. Etenkin kun tällä hetkellä näyttää että jokainen pentue on aina vähän lähempänä sitä omaa ideaaliflattia, joka on tasapainoinen niin ulkomuodoltaan kuin luonteeltaankin ja on helposti koulutettavissa noutohommiin. Ja onneksi Sirussakin näkyvä noutamisen ja metsästämisen ilo ja halu näkyy myös siirtyvän ainakin vielä sukupolvelta toiselle. Toki osansa on myös uroksilla, on ollut varmasti onneakin matkassa kun on osunut niin hyvin yhteensopivat vanhemmat pennuille.

Seuraava pentue on näillä näkymin vasta 2022 tai sen jälkeen. Paljon on kiinni siitä kuinka kauan Riesa ja Siru pysyvät kanssamme ja onko Tellu jalostuskelpoinen. Tellu täyttää vuoden heinäkuussa joten silloin asia selviää luuston osalta.

15.2.2021 kuulumisia

Talvi hellii meitä mitä parhaimmilla keleillä ja kaikki liikenevä vapaa-aika tuleekin vietettyä ulkona. Valitettavasti tähän aikaan vuodesta vapaat on aika harvassa, mutta onneksi valoa riittää jo pitkälle iltaan. Tellu on harjoitellut kaikenlaista pientä talven aikana ja pikkuhiljaa on jo siirrytty vähän noutojuttuihin. Nouto-ote on vielä aika leikkisä dameilla joten nyt harjoiteltu ihan vaan damiin ja siipidamiin tarttumista keskeltä ja kantamista kauniilla otteella. Lenkillä olen käynyt aika paljon Tellun kanssa ihan kaksin, jotta se saisi uusia kokemuksia ilman lauman tukea. Tellusta tulee korkeampi kuin mitä omat kasvattinartut ovat olleet, mutta ainakin tässä vaiheessa (7kk iässä) se on tosi tasapainoinen vaikka jalkoja riittää.

kuva Milja Holländer 10.2.2021
kuva Maija Haltsonen 7.2.2021

Koska rotujärjestö kannustaa nyt kuvaamaan selkiä, tekivät Siru ja Rusti työtä käskettyä ja kävivät selkäkuvissa ei niin mukavin tuloksin. Tai Sirun kohdalla oli pieni oletuskin että jotain voisi löytyä ja SP1 sieltä tuli, 5. ja 6. rintanikaman väli on täysin luutunut. Ehkäpä viime kesän kummalliset oireet saivat nyt selityksen. Ihmehän se olisi jos ei tuon ikäisen ja tuolla tavalla liikkuvan koiran kroppa olisi osumaa saanut vuosien aikana. Paria viikkoa ennen kuvausta Siru kävi osteopaatilla monen kuukauden tauon jälkeen. Kaikki oli kunnossa lukuunottamatta kireää pehvaa joka on suoraa seurausta lumessa liikkumisesta.

Rusti lausuttiin SP2, muutos löytyi rintarangasta suunnilleen samasta kohdasta kuin Sirulla ja toinen muutos lannerangassa. Koska kyseessä on iso ja painava koira, olisi ranka kyllä saanut olla puhdas. Toivottavasti hyvä lihaskunto riittää tukemaan kroppaa riittävästi. Rustin kohdalla harmittaa myös se, että se on koira parhaassa jalostusiässä ja olisi erinomainen koira muuten kaikilta osin. Rotujärjestö ei ota tässä vaiheessa spondyloosikoirien jalostuskäyttöön, koska koiria on kuvattu niin vähän. Tavallaan ymmärrän, mutta sitten taas en, koska vaihtoehtona on sitten jättää spondyloosikoira käyttämättä ja käyttää kuvaamatonta…. yleinen konsensus näyttäisi olevan, että spondyloosi 1-2 koiraa voisi käyttää terveeksi kuvatulle. Rustin etuna on myös, se että yhtä lukuunottamatta sen kaikki sisarukset on kuvattu terveiksi.

Oma ajatus on se, että todennäköisesti käyttäisin koiraa jos siitä riittävästi tykkäisin, oli spondyloosia tai ei, mutta sitten oman nartun taustat pitäisi olla kunnossa sen asian suhteen. Ylipäätään aikuisiällä kuvatun koiran selästä on aika mahdotonta sanoa, mistä muutokset ovat tulleet ja periytyvätkö ne vai ei. Meillä on hirvittävän vähän hyviä jalostusuroksia muutenkaan käytössä, joten toivotaan ettei tämä selkien kuvausprojekti karsi niitä entisestään.

Siru pääsi viikonloppuna ihan kunnolla hommiin pitkästä aikaa, ensin lauantaina walk up treeniin jäälle hyvässä porukassa, ja eilen ajeltiin Lapualle fasaanitreeniin. Kiva viikonloppu siis takana!

kuva Heidi Troberg