Sirulle Nomeb-AVO3, kuvia Nitrosta

Hienosti menneen tollerinomen jälkeen kävin tekemässä saman kokeen avoimen luokan Sirulle ja se meni loistavasti. Koe oli helpohko, mutta silti sain kipinän ilmoittaa Siru vielä avoimeen luokkaan lokakuun alkuun Pomarkkuun. Pentujen vuoksi ensi vuoden startit jäävät loppukauteen, joten silläkin oli ihan hyvä idea testata koiran tämänhetkinen taso. Pomarkun koe oli vaativampi kuin tollerinome, mutta kuitenkin ihan suoritettavissa oleva, jopa meille. Tuloksia katsoessa tätä ei kyllä uskoisi mutta ei kokeessa mitään ylivoimaisen vaikeaa ollut.  Sunnuntaina starttasi kahdeksan koiraa, joiden tulossaldo oli kaksi 3-tulosta ja yki 2-tulos, loput nollasivat kuka mistäkin syystä.

Koe alkoi lyhyellä markkeerauksella variksella maalle hakkuuaukkoon, matka n. 25m. Tämän jälkeen siirryttiin rantaan, jossa ammuttiin ohjaukselle, joka oli pitkä, matka varmaan n. 80m? Vasemmalla puolella oli kaislikko, jonka kärjen takana oli haku-alue, oikealla vene passissa noin puolivälissä ohjauslinjaa. Muutama koira haki ohjauksessa hakualueen riistan, kukaan sunnuntaina ei kaiketi saanut ohjausta ylös. Tämän jälkeen siirryttiin vähän ja tuli kakkosmarkkeeraus veteen, vasemman puoleinen piiloon kaislaan oikean puoleinen veneestä kohti rantaa näkyviin, matkat aika lyhyet. Tämän jälkeen oli haku, jossa oli riistaa sekä maalla, että korkean kaislan takana vedessä. Kiva selkeä koe, jossa ei ollut mitään kikkailuja.

Olin paikalla tosi hyvissä ajoin, mutta koska yhtä koiraa lukuunottamatta kaikki ennen meitä olivat nollanneet, en ehtinyt tehdä Sirulle mitään  ennen koetta ja se kyllä näkyi… ykkösmarkkeeraus meni niin pitkäksi, että jouduin kutsumaan sen takaisin. Löysi sitten variksen tullessaan. Ohjaus oli meille vielä liian pitkä. Yritin varmistella sitä, että koira ei mene hakualueelle ja ohjasin sen venettä kohti oikealle, mutten saanut sitä sitten enää käänettyä vasemmalle kaukana. Minun moka ihan täysin (kuten arvostelustakin voi lukea :D ). Ainoa näkemäni koira kuitenkin eksyi sinne hakualueelle, joten sillä tuo reittivalinta. Kakkosmarkkeeraus meni kivasti, vähän joutui vasenta etsimään mutta pysyi hyvin alueella. Hausta Siru toi kaikki maa-alueen riistat, sinnikäästä etsimisestä huolimatta vesialueelta se ei saanut mitään ylös. Liikkui kyllä hienosti ja ihan oikeassa suunnassakin. Koira oli vähän hätäinen ja ehkäpä se ohjaus jäi kuitenkin vähän vaivaamaan, kun ei haku ollut ihan niin tehokasta kuin olisin odottanut. Jos nyt jotain tekisin toisin, niin ehdottomasti olisi pitänyt tehdä koiralle joku nenänkäyttötehtävä ennen starttia ja vaikka odotuttaa sitten tuomaria ja työntekijöitä, mutta eihän sellaista nyt voi tehdä ;). Ohjaukselle lähettäisin nyt suorempaa kohti riistaa. Onneksi saimme kuitenkin tehdä kokeen läpi, hyvää harjoitusta se oli meille kummallekin!

Tässä vielä koearvostelu, tuomarina Mika Lappalainen;

haku: koira työskentelee inokkaasti hakualueen niin kuivalla kuin kosteillakin alueilla., löytää kuivan alueen kaikki riistat. Hyvästä kostean alueen työskentelystä huolimatta sen puolen osalta jaa tehottomaksi.

ohjattavuus: ohjaaja lähettää koiran valitsemaansa suuntaan, joka ei ole riistalle päinkään. Koira etenee osoitettuun suuntaan horisonttia kohti. Ohjaaja yrittää kääntää sitä riistan suuntaan onnistumatta ja koira kutsutaan pois.

paikallistamiskyky: 1. markkeeraus: näkee pudotuksen, koira syöksyy noutoon muttei ollut aikaa jarruttaa riistan kohdalla. Lopulta riista saadaan ylös ohjaajan avustuksella. 2-markkeeraus: näki molemmat pudotukset ja noutaa ne itsenäisesti.

riistan käsittely: ok.

passityöskentely: tarkkaavainen laukausten aikana.

Muut ominaisuudet: hyvin ohjaajan hallinnassa siirtymien aikana.

Yleisvaikutelma: erittäin työintoinen metsästyskoira. Onnistuu mukavasti 2-markkeeraustehtävästä ja tekee hyvää hakutyötä. Ohjauksen ja 1-markkeerauksen epäonnistuminen pudottaa korkeimmalta palkinnoilta.

AVO3.

 

Onnea hurjasti Sannalle ja ihanaiselle Leeville toisesta ALO1-tuloksesta Pomarkussa ja siirtymisestä avoimeen luokkaan!

 

Tanja oli kuvannut viikonlopun kauniissa syyssäässä Nitroa, tässä muutama kuva :

img_9763-edit

img_9794-edit

img_9643-edit