Talvinomea jo 30 vuotta!

Tänään talvinomen aattona on pakko vähän juhlistaa aikuiseen ikään ehtinyttä tapahtumaa. Mäntän Seudun Nuuskujen talvinome alkoi 1986 jäsentenvälisenä tapahtumana, jossa oli ensin epävirallinen koe ja seuraavana päivänä koulutusta.

Ensimmäinen oma muisto talvinomesta on Roopen kanssa 1999 tai 2000, tuomarina oli Kaakkomäen Kimmo. Koe ei tainnut mennä mitenkään mainitavasti, mutta mukavaa oli jo silloin. Ja vaikka kuljin ekat vuodet kokeessa tollerin kanssa, niin se oli ihan normaalia, Mäntässähän niitä riitti. Tämän jälkeen olenkin tainnut olla melkein jokaisessa kokeessa töissä ja starttaamassa. Tänä vuonna kokeessa starttaa noin 100 koirakkoa. Jäseniä on muutama, joka on harmi. Toisaalta olisi houkutus tehdä tapahtumsta taas vain jäsentenvälinen pienimuotoinen tapahtuma (ah kuinka helppoa se olisi :D), mutta onhan tuo jo aikamoinen traditio. Koe täyttyy parissa viikkossa ilmottautumisajan alettua.

Tapahtuman kasvaessa tunnelma on toivottavasti pysynyt yhtä hyvänä kuin noina alkuvuosina?  Ihmiset ovat nykyään niin kiireisiä, että rauhoittuminen nauttimaan mukavasta talvipäivästä ei tahdo oikein enää kaikilta onnistua. On kiire starttaamaan ja kiire kotiin. Toki kokeessa näkee pääosin iloisia naamoja, mutta aina välillä sattuu korvaan kun joku ihmettelee odottamista ja sitä ettei tiedetä milloin koe loppuu.  Valitettavasti noin ison koiramäärän starttien kellottaminen kovin tarkkaan on mahdotonta. Siksi toivonkin, että tänä(kin) vuonna ihmiset ottavat aamulla hyvän mielen mukaan ja jättävät kiireen kotiin.  Talvinome on myös mielestäni onnistunut välttämäään verissäpäinkilpailun hengen, toivottavasti näin myös jatkossa. Joskus todellakin tärkeintä on vaan se osallistuminen.

Kasvattajan ja ohjajan näkökulmasta talvinome on antoisa paikka. Vaikka koe onkin epävirallinen ja tehtävät helpohkoja, näkee siellä silti (tai ehkä juuri siksi) aika siivun eritasoisia koiria ja ohjaajia. Suurin osa koirista on nuorehkoja ja osa uusiakin tuttavuuksia.  Aika useana vuonna  ja  nytkin ovat kaikki noutajarodut edustettuna. Itseäni ilahduttaa varsinkin ”omien” rotujen tollerien ja flattien runsas määrä.

 

Toivottavasti viikonlopun tunnelmat ovat yhtä aurinkoiset, kuin Turpolla tässä 5 vuotta sitten otetussa kuvassa:

 

12798977_1305502006133536_500741785518455748_n