Team Finland Euro Challenge 2018

Tälle sivulle päivitän joukkueen ja etenkin Sirun kuulumisia reissuun saakka ja sen jälkeen tänne tulee matkakertomus. Kyseessä on valtava tapahtuma jossa on lukuisia muitakin ulkoilma-aktiviteettejä koirakokeiden lisäksi sekä myös todella paljon näytteilleasettajia. Tältä sivulta löydät linkkejä tapahtumaan ja yhteistyökumppaneidemme sivuille.

28279254_1715250635202301_7065815472268461718_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.thegamefair.org/

Yhteistyötoimikunnan virallinen vahvistus joukkeesta on täällä https://yttmk.yhdistysavain.fi/?x170737=193326

Meitä tukeneet yhdistykset, yritykset ja ykstityishenkilöt:

NIemi-Kapeen Tila

Oviukko

Maskun Eräkoira

Vetmasters Semen Bank

Islanninhevostalli Pirttijärvi

Eläinklinikka Hakametsä

Tili-Akka Oy

Hurtta

Golden Ring Ry

Suomen sileäkarvaiset notajat Ry

Labradorinnoutajakerho Ry

Keski-Suomen Noutajakoirayhdistys Ry

Mäntän Seudun Nuuskut Ry

Korpilahden Harrastushaukut Ry

Pirkanmaan Noutajakoirayhdistys Ry

Suomen Metsästysnoutajat Ry

Pohjois-Hämeen Kennelpiiri Ry

C.I.B FI MVA EE MVA EE JMVA EUJV-15 HeJW-15 PMJV-15 HeW-17 PMV-17 CLEARING POND’S ICE MAN ja Joni Kohonen

 

EURO CHALLENGE 27.7.2018

Joukkueemme majapaikkamme takapihalla.

Keli oli meidän joukkueelle pilvinen mutta seisovan kuuma ja aivan tyyni. Iltapäivän koirat saivat dameista vainun paljon paremmin reippaan tuulen avulla, joskin silloin paistoi myös aurinko ja keli kuumeni entisestään. Kisapäivän lämpötila huiteli +30 asteessa ja yhden joukkueen suoritus kesti 45min – 1 h. Kaikki joukkueen koirat tekivät samat tehtävät.

koealue oli aidattu verkkoaidalla. Takareunassa oli vesilammikko ja sen vasemalla puolella haka metsän siimeksessä, johon koira piti portista ohjata. Kentän koko oli n 50-60m x 150m (hyvin summittainen arvio!)

 Tässä rastikuvaukset:
1. Rasti.
Kaikki koirat hakivat ohjauksen samasta paikasta ensimmäisen aidan takaa havujen alta. Ohjaus motivoitiin ampumalla starttarilla jokaiselle koiralle. Lähetys kentän vasemmasta reunasta vähän lähempää kuin mistä kuva on otettu. Matka n 40m .

2.rasti
Lyhyt Walk up kohti ensimmäistä aitaa. Kaikille koirille pitkä ykkösmarkkeeraus takana olevalle lammelle (heittäjä näkyy kuvassa, valkea piste takareunassa) . Heitosta näkyi loiskahdus, ei juuri muuta. Matka n. 70m .

3,4,5 rasti. Walk up poikittain kentän yli oikeaan reunaan. Ensin 1 markki kentän oikean reunaan reunimmaisen koiran eteen n. 40 m päähän. Jää oikeanpuoleiselle koiralle muistiin. Vasemman puoleiselle koiralle ohjaus viimeisen aidan kohdalle piilotetulle damille.matka n 40m. Keskimmäiselle koiralle pitkä ohjaus yli kaikkien aitojen suunnilleen samalle linjalle lyhyemmän kanssa kentän vasempaan takanurkkaan metsän sisään. Siellä on valkoinen merkki, jonka kohdalla on portti pieneen hakaan, jossa dameja. Matka n. 70m. Koira piti saada portista sisään ja metsään, jotta damin sai ylös. Tämän jälkeen oikeanpuoleinen koira hakee markin. Sitten vaihdettiin paikkoja, kunnes kaikki olivat tehneet kaikki noudot .

6. Rasti
Walk up kentän päähän lammikolle. Käännös ympäri kohti tulosuuntaa. Kolme markkeerausta riviin kentän sisääntulopäähän vihreälle alueelle n 20m päähän toisistaan. Tässä sai päättää kuka otti minkäkin.

Suomen joukkueen rastipisteet ja Sirun tehtäväkuvaus:

1. rasti pisteet Yoda 19, Becky 19, Siru 10.

Siru lähti hyvin linjalle, mutta tuttuun tyyliin vauhti korvasi järjen ja se pamautti päin aitaa joka olisi pitänyt ylittää. Mietin kyllä ennen lähetystä että pysäytänkö sen, mutta kun matkaa aidalle oli vain n 20 m, nin jätin sitten tekemättä. Aita kyllä näkyikin hiven huonosti kasvien seasta, mutta silti… Linja piti törmayksenkin jälkeen, mutta koira ajautui toistuvasti risualueen taakse vihreälle kaalin ja jokun korkeamman kasvin peittämälle alueelle, eli meni damista vasemmalta puolelta ohi. Muutaman käskyn jälkeen sain sen alueelle ja damin ylös, mutta pisteitä ei tästä juuri herunut.

2. rasti pisteet Yoda 19, Becky 16, Siru 19

Siru hoiti vesimarkkeerauksen tyylikkäästi, ei moitteen sanaa tästä 🙂

3 – 5 rastit. Tässä koirat suorittivat samat noudot, mutta rastinumerot tarkkoittavat eri koirilla eri noutoja, koska joka kierroksen jälkeen koirat vaihtoivat paikkaa rivissä. Kirjoitan tähän pisteet tehtävittäin, niin niistä saa ehkä paremmin niin kiinni.

Lyhyt ohjaus vähän viistosti samalle linjalle pitkän ohjauksen kanssa, dami aidan juuressa. Pisteet Yoda 18, Becky 17, Siru 0

Siru jäi tässä juoksemaan aidan viertä oikealle kohti markkia, pysäytin ja tuuppasin sen vähän turhan voimallisella käskyllä taakse vasemmalle ja samaan aikaan kun koira kiihdytti kohti hakaa, missä se oli jo käynyt, tajusin että tuli mokattua… ohjaajan piikkiin tämä siis.

Pitkä ohjaus hakaan alueen vasempaan takareunaan (Yoda ei tehnyt tätä noutoa, koska Siru haki Yodankin damin, vaan haki aidalta toisen damin, joka olisi ollut Sirun nouto) pisteet  Yoda 19, Becky 16, Siru 14.

Siru lähti hyvin linjalle, vesiallas veti, kuten kaikkia, muitakin, mutta sain sen aika helposti alueen takareunaan. Siellä sitten tuli muutama edestakainen mutka sivussuunnassa, ennenkuin koira hoksasi portin ja että siitä pitää mennä sisään. Etukäteen tehtävät näytti tosi hankalalta ja sitä se monelle koiralle olikin.

Markkeeraus joka heitetettiin joka kierroksen alussa ja jäi muistiin kunnes kaksi ohjausta oli ensin otettu. Pisteet Yoda 15, Becky 17, Siru 17

Tämän Siru selvitti hyvin, meni vähän yli, jolloin pysäytin ja kutsuin vähän takaisin ja annoin lähihaun ja koira sai damin ylös.

6. rasti pisteet Yoda 14, Becky 0, Siru 12

Tämä oli hankala, eikä vain meidän joukkueelle! Kävelimme alueen takareunassa olevan lammikon eteen rintamasuunta tulosuuntaan päin ja ihan selostustornin eteen (josta tuo kuva kentästä on otettu) vihreään kasvustoon tuli kolme markkeerausta riviin. Saimme itse valita kuka hakee minkäkin. Siru näki ainoastaan viimeisein heiton ja se sai yrittää ensin. Se lähti hyvin, mutta veti pitkäksi ruoholle vihreän alueen taa. Ennenkuin kuin kerkisin tehdä mitään, se puikkasi ulos kentältä portin ali, josta tulimme. Itselle ei tullut edes mieleen että se pystyisi poistumaan koealueelta! Kutsuin sitä takaisin, jolloin se juoksi täysiä päin porttia. Toimitsija onneksi avasi sille portin ja se pääsi takaisin koelaueelle. Pysäytin koiran ja annoin sen vetää hetken henkeä. Sain sen ohjattua damille ja damin talteen, mutta kylläpä tuo säykäytti! Kaali peitti tosi hyvin damien hajut, koirilla oli suuria vaikeuksia saada dameja ylös.

Suomen pisteet yhteensä 261p ja 4. sija!

Yhteenävetona voi sanoa, että tehtävät olivat aika mukavia, odotin vähän vaikeampia. Mutta haaste tulikin kentästä ja sen kasvustosta sekä aidoista, Siru ei ollut ainoa koira joka poistui koealueelta… myös selostus kovaäänisistä ja usea ihminen siellä lähetyspaikalla tekivät ainakin Sirulle sen, että välillä minun piti liikkua jotta se näkee minut ja osaa ottaa käskyjä vastaan. Koirat meidän joukkueessamme tekivät tehtävät suunnilleen omalla tasollaan, mutta vaikeus tuli sitten juuri tuosta ympäristöstä. Hieno kokemus kaiken kaikkiaan! Kirjoitan vielä blogiin matkasta muuten kera kuvien kun ehdin!

joukkueiden järjestys:

1. Saksa 320p

2. Italia 298 p

3. Englanti 290 p

4. Suomi 261 p

5. Belgia 260 p

6. Hollanti 258 p

7. Sveitsi 257 p

koe ohi, väsyneitä mutta onnellisia ohjaajia ja koiria.

Kuvia Sirusta tehtävissä. Kuvat Polarstar Photography.

18.7.2018 Game Fair -messujen käsiohjelma on ilmestynyt: linkki ohjelmaan. Joukkuekisa Euro Challangen info on sivuilla 104-105.

9.7.2018

paikallislehti Jämsän Seutu kävi tekemässä jutun Sirusta ja minusta viime viikolla: https://www.jamsanseutu.fi/elamanmeno/riitta-ja-siru-esittelevat-taitojaan-englannissa-jarjestettavilla-jattimessuilla-suomalaisten-taso-on-kova-200891447/

Treenit jatkuu ja jatkuu, viikonloppuna teimme peltolla ohjaus- ja markkeerausharjoituksia vähän Englannin reissun tyyliin. Hyvin Siru jo luopuu häiriöistä linjalla, lähihaussa edelleen meinaa ottaa jalat alle, sitä pitäisi ehtiä vielä vähän vahvistaa ennen reissua.

2.7.2018

uusi blogikirjoitus julkaistu Hakametsän Eläinklinikan sivulla https://www.helppu.fi/ajankohtaista/ aiheena kisakoiran lihashuolto.

1.7.2018 Maija Haltsonen ja Becky voittivat upeasti Suomen Metsästysnoutajat Ry:n WT-mestaruuden Tammelassa! Onnea!

Sirun kanssa on keskitytty viime ajat pääosin vedessä treenaamiseen, ei ihan ehkä sitä mitä reissussa tarvitaan, mutta samalla saa kätevästi koiran hyvään fyysiseen kuntoon ja heti koematkan jälkeen suuntammee b-kokeisiin mahdollisuuksien mukaan.

Kesäkuu 2018

6.6.20218

Koulutukset alkavat olla suurimmalta osin tehtynä, nyt on aika keskittyä oman koiran koekuntoon saattamiseen. Satunnaisesti saatamme vielä järjestää joitain koulutuksia. Lisäksi meillä kaikilla taitaa olla jos ennen matkan tietoon tulemista sovittuja koulutuksia, joten laiskistumaan emme ehdi.

Sari Lehtonen-Lammi kirjoittaa matkastamme blogia Hakametsän Eläinklinikan sivuilla, käy kurkkaamassa: https://www.helppu.fi/ajankohtaista/

Sirun kanssa on keskitytty ohjattavuuteen kaukana ja  linjalle häiriöksi tuleviin markkeerauksiin niin vedessä kuin maalla. Myös muutama koestartti on katsottuna ennen reissua, toivottavasti pääsemme korkkaamaan voittajaluokan ennen Sirun juoksun alkua!

Toukokuu 2018

Olemme järjestäneet useita koulutuksia karttuttaaksemme matkakassaa, kiitos kaikille osallistujille! Myös omat rotuyhdistyksemme ja alueyhdistykset ovat ystävällisesti avustaneet meitä, kiitos tästä kaikille yhdistyksille! Vastineeksi yhdistyksille tarjoamme joko koulutusta tai matkakertomuksen julkaistavaksi. Myös usea yritys tukee matkaamme, kiitos heille!

Game Fair on julkaissut tuomarit, sekä heillä että kommentaattorilla on myös laaja kokemus flateista! https://www.thegamefair.org/whats-on/country-pursuits/gundogs/

Huhtikuu 2018

:)

Aikamoisena pommina Sirua ja minua pyydettiin Suomen joukkueeseen Eurocallenge Team Event-tapahtumaan Englantiin heinäkuun lopulla. Kysessä on suuret erä- ja maaseutumessut, jossa on näytöskokeena kolmen eri noutajarodun muodostamien joukkuiden välinen kisa. Joukkueet on kutsuttu kahdeksasta maasta mukaanlukien Suomi. Vuorokauden asiaa miettiyäni päätin lähteä, ei tällaista tilaisuutta välttämättä enää koskaan tule. Myös kesäinen Englanti houkuttelee tosi paljon, kuten myös messuostokset

Joukkueemme Fb-sivulle päivitetään kuulumisia säännöllisesti, siellä on myös yhteistyökumppaneidemme materiaalia ja linkkejä : https://www.facebook.com/fineurochallenge18/