18.8.2021, kyyhkystystä, flattimestaruus

Koirien työkausi aloitettiin perinteisesti kyyhkypassissa. Lintuja tuli hyvin, myös kasvatit ovat päässeet kiitettävästi hommiin. Tellukin pääsi vähän kokeilemaan mitä tuleva ura tulee olemaan, se sai noutaa pari kyyhkyä ja olla passissakin ihan pienen hetken. Noudot oli helppoja, kävelin sen kanssa lintujen ohi ja se sai napata ne kyytiin.

Heka
Impi
Tellu, Siru, bror, pahis

Siru on ollut tauolla kokeista, kun itseä vaivaa totaalinen treenimotivaation puute. Sirun vanha vamma rintarangassa ilmoittelee itsestään välillä hetkellisenä ontumisena ja veteen menemättömyydellä, joten b-kokeen vaatimat vesitehtävät ovat tältä kesältä jääneet tosi vähiin. Wt-kokeita olisi tarkoitus käydä jokunen nyt syksyllä. Onneksi kasvatit ovat aktiivisia ja osaltaan näyttävät että Sirun lapsilla on hyvä toimintakapasiteetti. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.

Terhi ja Vinha kävivät korkkaamassa voittajaluokan hienosti 2-tuloksella 8.8. tässä kokeen yleisvaikutelma:

Hyvän työmotivaation omaava koira, joka tekee tänään hyvää hakua. Koira on myös hyvin ohjattavissa koko kokeen ajan. Palkintosijaa laskee epäonnistuminen paikallistamistehtävässä.

Terhi ja Vinha, kuva Maija Haltsonen

Viime viikonloppuna oli flattimestaruus Pudasjärvellä. Siru onnahteli kyyhkyn aloituksen jälkeen joten se jäi kotiin, samoin kuin Tellu, joka aloitti juoksun. Harmitti, etenkin kun kokeet olivat oikein kivat! Mutta olipa kerrankin aikaa katsella koiria ihan ajatuksen kanssa. Ja omista kasvateista kisasivat Nekku avoimessa luokassa ja Riki alokasluokassa, joten jännättävää kyllä riitti! Ja hienostihan ne menivätkin. Nekulle saaliiksi tuli avo2 & toimitsijoiden valinta. Harmittavasti koira unohti toisen markkeerauksen. Mutta tosi hienosti meni muuten ja kovin tyytyväisiltä näyttivät sekä koira että ohjaaja kokeen jälkeen.

Nekun kokeen yleisvaikutelma:

Mukavassa yhteistyössä ohjaajansa kanssa työskentelevä metsästyskoira. Tänään se ohjautuu mallikkaasti sekä suorittaa hyvää ja itsenäistä hakutyötä. Valitettavasti markkeeraustehtävässä esiintynyt puute hieman himmentää palkintosijaa.

Nekun näyttelyosuuden arvostelu:

4 vuotias. Oikeankokoinen, hieman matalaraajaisen vaikutelman antava narttu.
Tasapainoisesti kulmautunut. Kaunis pää ja ilme. Liikkuu ahtaasti takaa, muuten hyvin.

Nekku palauttaa hakualueen riistaa

Sunnuntaina oli Rikin vuoro aloittaa Nomeb-ura. Päätin jättää mestaruuden finaalin väliin ja viettää päivän alokasluokassa. Hyvä päätös. Rikin startti oli upea, haku vähän sakkasi keskellä tehtävää, mutta kiitos taitavan ohjaajan, koira saatiin rauhoitettua ja se sai riistaa loppujen lopuksi ylös 5/7. Rikillä on äitinsä nopeat jalat ja samoin kuin Sirulla, ne välillä vievät vähän liian lujaa. Muutoin suoritus oli moitteeton josta ansaitusti tuloksena alo1 & kisällin 2. Sija.

Riki odottelee jäljelle menoa

Rikin kokeen yleisvaikutelma:

erinomaisessa yhteistyössä ohjaajansa kanssa työskentelevä vauhdikas koira, joka suorittaa tänään hienosti ohjaus- , paikallistamis-ja jälkitehtävät. Pieni haun suvantovaihe ei millään lailla himmennä koiran itsestään jättämää miellyttävää kokonaiskuvaa.

Rikin näyttelyosuuden arvostelu:

2v uros. Hyvän kokoinen uros, hyvä pää, hieman vaaleat silmät, niukka eturinta, kaunis selkälinja, hyvä purenta, erinomainen turkinlaatu, hyvät liikkeet, toivoisin tehokkuutta sivuliikkeisiin, kauniisti esitetty.

Mutta se haku. Lauantaina yksikään flatti ei saanut tulosta. Saattoi olla että syitä oli muitakin, mutta ylivoimaisesti suurin osa nollasi kokeen kieltäydyttään menemästä hakualueelle. Osa meni ja tuli säikkynä takaisin. Sunnuntaina koirat menivät sinne paremmin, mutta osa nollasi silloinkin puutteellisen hakuinnon vuoksi.

Syiksi veikkailtiin susista ja karhuista lähtien kaikkea mahdollista. Totuutta emme saa koskaan tietää. Oma veikkaus on että tiheä metsikkö keskellä aluetta muodosti seinän, jota koirat eivät osanneet puhkoa, vaan menivät sen reunoja pitkin vasemmalle ja oikealle. Ja kun eivät sieltä mitään löytäneet niin lakkasivat menemästä mihinkään. Lauantaina oli lisäksi tuuleton seisova keli. Mutta, alue oli pienehkö ja kovaa helposti liikuttavaa maastoa. Onko flattien työskentelyominaisuudet riittävällä mallilla jos alokasluokassa koirat eivät irtaannu hakuun? Tämä oli nähtävissä jo muutama vuosi sitten kun kisälli järjestettiin kesäleirin yhteydessä Surkeella. Nollia ei tullut niin paljon kuin nyt, mutta kahden päivän aikana suurin osa koirista ei irronnut hakuun suopurseikkoon joko ollenkaan tai vain lähimmille riistoille.

Olisiko aika miettiä mitä flatille oikeasti kuuluu? Meillä on ollut käsissämme hieno metsästyskoirarotu, mutta onko se sitä enää? Ei flatin kuulu mörköillä 2-3 vuotiaaksi saakka, vaan olla iloinen ja reipas ja pyrkiä aina riistalle hinnalla millä hyvänsä.

Hakualue