27.12.2023 vuoden 2023 yhteenveto

Vuosi alkaa olla lopuillaan. Tänä(kin) vuonna olen paljon miettinyt sitä haluanko kasvattaa ja onko minulla edes sellaisia koiria joilla sitä kannattaa tehdä. Tällä hetkellä ajatus olisi että seuraava pentue olisi aikaisintaan 1-1,5v päästä ja tämäkin vielä sillä oletuksella että terveyden osalta ei tule lisää ikäviä yllätyksiä. Rakentelin pentueiden tietoihin taulukot, jossa on kirjattuna terveyteen liittyviä juttuja, yritän laittaa sinne ainakin ne asiat joita ei muualta saa selville. Minulta voi kysyä lisätietoja jos kiinnostaa.

Rotuyhdistyksellä on myös lista johon voi ilmoittaa kuolinsyyn tai sairauden. Ainut keino välttää lisäämästä terveysongelmia on avoimuus. Olisikin hienoa jos listalle tulisi ilmoituksia, ehkäpä jonain päivänä sitä voisi käyttää jalostuksen apuna.

Vaikka omat koirat ovat säästyneet isommilta terveyshuolilta, niin aika paljon on kaikkea kasaantunut kasvateille. Toki pitkän ajan kuluessa, mutta silti. Siihenkään ei saisi sopeutua että on ihan normaalia että koirat sairastuvat. Jossain määrin on kuitenkin pakko sietää asioita joihin ei pysty vaikuttamaan, jokainen kasvattaja sitten punnitsee asian omalta kohdaltaan.

Liinan ja Tepon pennuista kahdella on silmäsairaus punktaatti keratiitti, tätä selvittelin kaikista mahdollisista kanavista, kiitos vaan kaikille auttaneille. Kyseessä on autoimmuunisairaus, joiden yleistyminen kertoo osaltaan siitä että rodun monimuotoisuus on heikoissa kantimissa. Kyseisiä koiria ei käytetä jalostukseen, ohessa Kennelliiton jalostusneuvojan kommentti, kun tarkistin ko koirien ja lähisuvun jalostuskäyttöä:

”Suositus on, että itse sairasta koiraa ei käytetä jalostukseen. Sisarukset ja muut lähisukulaiset kannattaa käyttää silmätarkastuksissa ennen niiden jalostuskäyttöä. Vaikka mäyräkoirilla sairauden epäillään olevan resessiivisesti periytyvä, voi kyseinen sairaus periytyä muilla roduilla toisin. En ainakaan löytänyt viitteitä, että kyseinen sairaus olisi sileäkarvaisilla noutajilla mitenkään yleinen. ”

….eikä olekaan (yleinen siis), näiden kahden sairastuneen lisäksi on yksi flatti virallisesti saanut Suomessa tämän diagnoosin. Kurjan tästä sairaudesta tekee se, että se vaatii koiran eliniän kestävän lääkityksen. Kisata ja näyttelyttää saa erityisluvalla.

Myös kyynärissä on useammalla kasvatilla sanomista, ilmeisesti tähän on olemassa jonkinmoinen sukurasite. Voi vain toivoa että koirat pysyisivät oireettomina mahdollisimman pitkään.

Koko vuosi ei onneksi ollut pelkkää sairastamista. Keväällä syntyivät Tellun ja Rikin pennut, jotka ovat osoittautuneet mitä mainioimmiksi harrastuskoiran aluiksi. Toivottavasti pysyvät mokomat terveinä. Kasvatit myös ahkeroivat kokeissa ja näyttelyissä, kiitos kaikille ❤️! Tänä vuonna kasvatteja osallistui myös flattimestaruuteen enemmän kuin ikinä, aika mahtavaa!

Suru-uutisena vuoden loppuun tuli juuri ennen joulua nukutettu Nitro, joka ei ihan ehtinyt viettää 10v synttäreitä. Romahtanut yleistila diagnosoitiin sisäelinkasvaimeksi ja koira nukutettiin. Nitro vietti hyvän metsästyskoiran elämän. Kiitos Tanja ja Janne ja osanotto.

Nitro, kuva Tanja Siltanen